ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25 Μαρτίου 2012

Ενας σημαντικός οικισμός της 3ης π.Χ. χιλιετίας στη Θάσο. Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της ανασκαφής που έγινε τη διετία 2009-2010

M. Θερμού, Το Βήμα, 20-03-2012

Έναν ακμαίο οικισμό της Εποχής του Χαλκού, που είχε έντονη μεταλλουργική και νηματουργική δραστηριότητα και σχέσεις με την νότια Ελλάδα έφεραν στο φως οι ανασκαφές που έγιναν στον λόφο του Αγίου Αντωνίου στον Ποτό της Θάσου. Εννέα κτίσματα αποκαλύφθηκαν από αυτόν τον οικισμό και όλα είχαν λίθινα θεμέλια, ανωδομή από πλίνθους και πηλοκατασκευές στο εσωτερικό και στις αυλές τους. Επίσης όλα είναι μονόχωρα με ορθογώνια κάτοψη και ένα μόνο με αψιδωτό πέρα ενώ η άμεση γειτνίαση των κτιρίων και η χρήση μεσοτοιχίας μαρτυρούν τους ισχυρούς ενδοκοινοτικούς δεσμούς των κατοίκων. Η ανασκαφή έγινε την διετία 2009 – 2010 αλλά μόλις τώρα παρουσιάζονται τα ευρήματα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους βασικό κίνητρο των ανθρώπων της εποχής για την εγκατάστασή τους στη συγκεκριμένη θέση ήταν η γειτνίαση με τη θάλασσα και οι δυνατότητες άσκησης θαλάσσιου εμπορίου. Η πρώτη κατοίκηση φαίνεται ότι έγινε στα μέσα της 4ης π.Χ. χιλιετίας, μιας περιόδου που εντοπίζεται σπανίως στον βορειοελλαδικό χώρο ενώ υπάρχουν και ευρήματα της Τελικής Νεολιθικής που χρονολογήθηκε με C14 ανάμεσα στο 3900 και στο 3600 π.Χ.

Περισσότερα:

http://tovima.gr

http://ethnos.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.