ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6 Ιουλίου 2012

Επιστολή του διευθυντή των Ανασκαφών Ακρωτηρίου, καθηγητή κ. Χρίστου Ντούμα, σχετικά με την πρόσφατη επαναλειτουργία του χώρου.

atlantis-santorini.net, 02-07-2012

Ο Διευθυντής των Ανασκαφών Ακρωτηρίου, καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας, υπογράφει την παρακάτω επιστολή σχετικά με την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στον αρχαιολογικό χώρο, μετά την πρόσφατη επαναλειτουργία του:

“Οι κλόουν του τσίρκου που λεγόταν κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού έκαναν τη φιγούρα τους μπροστά στις κάμερες ανοίγοντας, ο καθένας για δικό του λογαριασμό, τον αρχαιολογικό χώρο, φυσικά δε νοιάστηκαν για τα περαιτέρω αφήνοντας το προσωπικό της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων να … κόψει το λαιμό του. Ωστόσο, ο χώρος θα μπορούσε να λειτουργεί από τις οκτώ το πρωί ως τις οκτώ το βράδυ υπερδιπλασιάζοντας τα έσοδά του από τα εισιτήρια και δημιουργώντας ταυτόχρονα αρκετές νέες θέσεις εργασίας!

Πέρα από το ανεπαρκές αριθμητικά φυλακτικό προσωπικό που αναγκαστικά περιορίζει και το ωράριο λειτουργίας του χώρου, ο επισκέπτης εισερχόμενος αντικρίζει έναν ερειπιώνα χωρίς υπομνηματισμό και συνεπώς αδυνατεί να κατανοήσει αυτά που βλέπει. Η Αρχαιολογική Εταιρεία, ως επιστημονικό ίδρυμα που διενεργεί την ανασκαφική έρευνα και που είχε αναλάβει την διαχείριση του έργου αντικατάστασης του στεγάστρου, παρέδωσε τον αρχαιολογικό χώρο «για χρήση» στην αρμόδια κρατική υπηρεσία, μη έχοντας πλέον αρμοδιότητα για τη λειτουργία του”.

Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι  πολύ ταπεινωτική για το γόητρο μιας χώρας που σεμνύνεται για (ή μήπως απλώς καπηλεύεται;) τον πολιτισμός της: Η βρώμικη μπρούντζινη πινακίδα του ωραρίου λειτουργίας (φαίνεται δε υπάρχει μπράσο στο νησί) δίνει μια πρώτη καλή εντύπωση. Αν προχωρήσει πιο μέσα και τύχει να διψάσει, η πληροφόρηση που δέχεται ρωτώντας που μπορεί να προμηθευτεί ένα μπουκαλάκι νερό είναι: στην παραλία!

Το χουντικό έκτρωμα που λεγόταν Υπουργείο Πολιτισμού, επί τέλους, καταργήθηκε! Ο υπουργός Παιδείας, έχει άραγε επίγνωση του ρόλου και των ευθυνών του;

Χ. Ντούμας
Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Διευθυντής των Ανασκαφών Ακρωτηρίου”

Περισσότερα: http://atlantis-santorini.net

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.