ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12 Αυγούστου 2015

Επτά ταμειακές μηχανές σε 180 μουσεία και χώρους

Βασιλική Τζεβελέκου, Εφημερίδα των Συντακτών, 10-08-2015

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού διαθέτει επτά ταμειακές μηχανές δηλωμένες στην Εφορία, οι οποίες τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες, και μόλις τρεις υπαλλήλους για ελέγχους στα 180 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που εποπτεύει. «Ολος ο μηχανισμός πώλησης γίνεται με μπλοκ θεωρημένα από την Εφορία, τα οποία στέλνει η υπηρεσία στα πωλητήρια», μας είπε η Ασπασία Λούβη. Στις 3 Αυγούστου συμπλήρωσε τέσσερις μήνες στη θέση της προέδρου του Οργανισμού. Ηταν επιλογή του υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, με πρώτιστο στόχο την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό τού ΤΑΠ, που λειτουργεί με νόμο του 1977.

Οταν ακόμα και οι πάγκοι των λαϊκών αγορών διαθέτουν ταμειακές μηχανές, τα πωλητήρια των μεγαλύτερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων μας κόβουν αποδείξεις με το χέρι. Είναι άξιο απορίας, ωστόσο, ποιοι τόσα χρόνια είχαν όφελος και δεν ήθελαν το ΤΑΠ να λειτουργεί με διαφάνεια και ταχύτητα. Τo περιστατικό στο πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού έσκασε σαν βόμβα. Πίσω του εντούτοις βρίσκεται η παθογένεια πολλών χρόνων, ο ελλιπής και αδύναμος ελεγκτικός μηχανισμός του ΤΑΠ.

Ενός οργανισμού που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα εισιτήρια των μουσείων και των πωλητηρίων (διαθέτει στους επισκέπτες από εκμαγεία μέχρι πιστά αντίγραφα κοσμημάτων, εκδόσεις και αντικείμενα για όλα τα βαλάντια) με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ. Κι όμως. Δεν διαθέτει λογιστή, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, ταμειακές μηχανές και εμπορικό διευθυντή. Το σχέδιο του νέου Οργανισμού θα το παραλάβει ο Νίκος Ξυδάκης από την πρόεδρο του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη στις 27 Αυγούστου. Για τον μήνα Ιούλιο τα έσοδα στο πωλητήριο της Κνωσού ανήλθαν στα 60.000 ευρώ. Ουδείς ωστόσο μπορούσε να μας πει αν είναι υψηλά ή χαμηλά. Ούτε πόσοι επισκέπτες έκοψαν εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο τον συγκεκριμένο μήνα, και αυτό γιατί δεν υπάρχει επαρκής, ηλεκτρονικός μηχανισμός ελέγχου.

Περισσότερα: http://www.efsyn.gr

Διαβάστε επίσης: http://www.tanea.gr
                          http://www.tanea.gr
                          http://www.kathimerini.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.