ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15 Μαΐου 2011

Ex Oriente Lux: Η έρευνα και διδασκαλία των Πολιτισμών της Αιγύπτου, Εγγύς Ανατολής & Κύπρου στα Ελληνικά Α.Ε.Ι.

Αθήνα, 20 Μαΐου 2011, Αµφιθέατρο Ι. ∆ρακοπούλου (Πανεπιστηµίου 30)

Το Πανεπιστήµιο Αιγαίου σε συνεργασία µε Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ξεκινάει µια σειρά επιστηµονικών συµποσίων µε το γενικό τίτλο Ex Oriente Lux. Το πρώτο Συµπόσιο είναι αφιερωµένο στην έρευνα και τη διδασκαλία των πολιτισµών της Αιγύπτου, Εγγύς Ανατολής και Κύπρου στα Ελληνικά Α.Ε.Ι.

Η λεκάνη της Μεσογείου υπήρξε ανέκαθεν ο χώρος αέναης διάδρασης ιδεών, συµβόλων, πολιτισµών, παρέχοντας γόνιµο έδαφος και διαύλους επικοινωνίας για µια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη επικοινωνία, η οποία είχε άµεση επίδραση στην τέχνη, ευρύτερα τον πολιτισµό και µάλιστα τη θρησκεία και λατρευτική σηµασιολογία. Η ανάγνωση των ιστορικών διαδροµών των λαών που γέννησαν αυτούς τους πολιτισµούς ξεπερνούν τα όρια της αρχαιότητας. Η γοητεία που άσκησε, για παράδειγµα, η Αίγυπτος ως χώρα και ως πολιτισµός στην Ελληνική διανόηση φθάνει από τον Ηρόδοτο και τον Πλάτωνα ως τις µέρες µας, µε λαµπρό παράδειγµα την ποίηση του Καβάφη.

Το Ex Oriente Lux στοχεύει στην έναρξη και εδραίωση ενός εποικοδοµητικού διαλόγου για τους ανατολικούς πολιτισµούς και ταυτόχρονα εγκαινιάζει ένα σύγχρονο πόλο έρευνας, µελέτης και ανάδειξης των πολιτισµικών καταλοίπων, ιδεών και συµβόλων αυτών των πολιτισµών στην Ελλάδα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συµποσίου:

Παναγιώτης Η.Μ. Κουσούλης
Νότα Κούρου
Ελένη Μαντζουράνη
Κωνσταντίνος Κοπανιάς
Ελένη Παπάζογλου
Ελένη Τουρνά

Πρόγραμμα & περιλήψεις (.pdf 207 kb)

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.