ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15 Αυγούστου 2012

«Γαύδος: Το σπίτι». Μια θεατρική/αρχαιολογική αφήγηση

Γαύδος, 30 Αυγούστου 2012

Η σχετικά πρόσφατη συνάντηση της αρχαιολογίας με το σύγχρονο θέατρο επιχειρεί να διαμορφώσει μια νέα, βιωματική σχέση με το παρελθόν και την αναζήτησή του. Η παράσταση «Γαύδος: Το σπίτι» είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες στην Ελλάδα να διερευνηθούν τα όρια της σχέσης αυτής. Απευθύνεται καταρχήν στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του ακριτικού νησιού.

Πρόκειται για μια οργανωμένη αφήγηση βασισμένη στα ευρήματα και τις εμπειρίες από την εκπαιδευτική ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ενδοχώρα της Γαύδου, που φέρνει από το 2005 στο φως ένα αρκετά μεγάλο, πολύχωρο κτηριακό συγκρότημα στη θέση Καταλύματα. Περί τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., το κτήριο αυτό φιλοξένησε ποικίλες δράσεις σχετικές με τη διαμονή, την αποθήκευση, την τροφοπαρασκευή, την οικοβιοτεχνική εργασία των ενοίκων του. Γίνεται, έτσι, καλό έναυσμα για έναν αναστοχαστικό διάλογο γύρω από τις έννοιες και τις μορφές της κατοικίας και της εν γένει κατοίκησης στη μακρά πολιτισμική διάρκεια.

Η παράσταση δημιουργήθηκε και παρουσιάζεται από τους Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Ανθή Ευστρατιάδου και Ευθύμη Θέου. Αντανακλά την εξοικείωση με τον τόπο και την ανασκαφή στα Καταλύματα των δύο από τους τρεις ηθοποιούς, που είναι και απόφοιτοι του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η εκδήλωση έχει επετειακό χαρακτήρα και συνδέεται με τα 20 χρόνια συστηματικής ερευνητικής παρουσίας του Πανεπιστημίου στη Γαύδο, με επιστημονική υπεύθυνη την Κατερίνα Κόπακα. Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Αυγούστου στις 6.30 το απόγευμα στον ανασκαφικό χώρο, που θα είναι ανοιχτός το πρωί της ίδιας ημέρας σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της ανασκαφής και να ενημερωθούν σχετικά από την ομάδα των συνεργατών της.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.