ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21 Μαρτίου 2014

Για θεότητα ή μητέρα «μιλά» ο Δίσκος της Φαιστού

A. Κώττη, Έθνος, 19-03-2014

Η θρησκευτική «Βίβλος» ενός ισχυρού μινωικού βασιλείου ίσως διαβαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι επιστήμονες έχουν ολοκληρώσει κατά 90% την επιγραφική μελέτη του δίσκου που θα οδηγήσει στη γλωσσολογική ανάλυσή του. Αυτό γνωστοποίησε ο δρ Γκάρεθ Οουενς, διευθυντής Γραφείου Διεθνών Σχέσεων ΤΕΙ Κρήτης, παρουσιάζοντας τα πορίσματα των πολυετών ερευνών του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΙ Κρήτης με τον Δήμο Χανίων.

Η επιγραφική μελέτη του Δίσκου της Φαιστού πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για μινωική θρησκευτική επιγραφή που πιθανόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Οουεν, μιλά για μία θεότητα ή μητέρα. Οπως ανέφερε, ο ίδιος και οι συνεργάτες του μπορούν να διαβάσουν το 90% του δίσκου με φωνητικές αξίες βάσει της Γραμμικής Β. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμη τι γράφει. Ελπίζει το βήμα της αποκρυπτογράφησης να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι. «Στην Κρήτη έχουμε γραφές με ιδεογράμματα και εικονογράμματα πάνω σε σφραγιδόλιθους που χρονολογούνται στο τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ.», είπε ένας κορυφαίος Ελληνας επιγραφολόγος, ο Χαράλαμπος Κριτζάς, σε ομιλία του στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαιολογικής Εταιρείας που είναι αφιερωμένα στην Κρήτη.

Περισσότερα: http://ethnos.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.