ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27 Νοεμβρίου 2023

Γυναίκες και αρχαιολογικοί θεσμοί 2o εργαστήριο για τις γυναίκες στην ελληνική αρχαιολογία – Call for papers

Η ημερίδα μελέτης του 2024 για τις γυναίκες στην ελληνική αρχαιολογία θα επικεντρωθεί στο ρόλο των θεσμών – αρχαιολογικών υπηρεσιών, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, ξένων σχολών- στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στην εξαιρετική σταδιοδρομία της Βερόνικας Μητσοπούλου-Leon (1936-2023), διευθύντριας του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα από το 1964 έως το 2001.

Η ημερίδα μελέτης του 2024 για τις γυναίκες στην ελληνική αρχαιολογία έχει ως στόχο να διερευνήσει αυτές τις διάφορες πτυχές των θεσμικών εμποδίων ή ευκαιριών που συναντούν οι γυναίκες, σύμφωνα με τους ακόλουθους άξονες:
– ο επίσημος ή ανεπίσημος χαρακτήρας της απροθυμίας των θεσμών (ελληνικά πανεπιστήμια, εφορείες, μουσεία και ερευνητικά κέντρα, καθώς και ξένα ινστιτούτα) ,
– ο ρόλος – ή όχι – ορισμένων ιδρυμάτων ως εφαλτήριο για τη σταδιοδρομία των νέων αρχαιολόγων, ιδίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση,
– τις διαφορετικές στρατηγικές που υιοθετούν οι γυναίκες για να καταφέρουν να σταδιοδρομήσουν.

Οι προτάσεις για εισηγήσεις (20 λεπτών, στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά ή γερμανικά, έως 500 λέξεις) μπορούν να αποσταλούν στη διεύθυνση maguelone.bastide@efa.gr έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Τα πρακτικά της ημέρας μελέτης θα δημοσιευθούν στα Αγγλικά και τα τελικά άρθρα αναμένονται στη γλώσσα αυτή τον Μάιο του 2024.

Call for papers

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.