ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13 Φεβρουαρίου 2011

H Περιηγητική Λέσχη Αρχανών και ο Γιάννης Σακελαράκης

Νίκος Κολομβοτσάκης, Πατρίς, 04/02/2011

Ο αείμνηστος Μανόλης Καλοχριστιανάκης (Αιγύπτιος) αφού εγκατέλειψε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έζησε αρκετό καιρό και που επί 26 συνεχή χρόνια υπήρξε πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας, με μεγάλη προσφορά και ειδικά κατά τη διάρκεια της Κατοχής στους Έλληνες, απλούς και στρατιώτες, που έφθαναν στην Αίγυπτο και μετά την απελευθέρωση, δι εράνων των εκεί ομογενών πρόσφερε αρκετή βοήθεια στον κρητικό λαό, επανήλθε τελικά στη γενέτειρά του, τις Αρχάνες.

Η επαφή του με πολλούς επιστήμονες, και ειδικά αρχαιολόγους, κατά τη μακρόχρονη προεδρία του στην Κρητική Αδελφότητα τού γέννησε το ενδιαφέρον στην Αρχαιολογία. Το 1961 με εισήγησή του, από μία ομάδα Αρχανιωτών ιδρύθηκε η Περιηγητική Λέσχη Αρχανών. Προτεραιότητα έδωσε (με εισήγηση του προέδρου) στην προσπάθεια να υποβοηθήσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την έναρξη συστηματικών ανασκαφών, για την αποκάλυψη του θερινού ανακτόρου της Κνωσού, που, ως γνωστόν, ο Έβανς το τοποθετεί στις Αρχάνες. Πρόχειρες έρευνες του Πλάτωνα και Μαρινάτου ενίσχυσαν τη γνώμη του Έβανς. Η αποκάλυψη του ανακτόρου θα είχε ευνοϊκές συνέπειες στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των Αρχανών.

Τη σκέψη αυτή ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μανόλης Καλοχριστιανάκης στον τότε έφορο Αρχαιοτήτων κ. Στέλιο Αλεξίου και στον επιμελητή κ. Γιάννη Σακελαράκη. Ζήτησαν να θέσει η λέσχη στη διάθεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας οικόπεδο κατάλληλο, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο (Τουρκογειτονιά) των Αρχανών και τη δαπάνη της συστηματικής ανασκαφής. Έτσι με μεγάλες προσπάθειες αγοράστηκε το οικόπεδο Χονδράκη, το έκριναν κατάλληλο και το θέσαμε στη διάθεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μαζί και τις δαπάνες για την ανασκαφή.

Περισσότερα

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.