ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28 Οκτωβρίου 2022

Η αρχαιολογία των γονιδίων διαφωτίζει την εξέλιξή μας

Efsyn, 27.10.2022

Η αρχαιολογία των γονιδίων διαφωτίζει την εξέλιξή μας

Μέχρι πρόσφατα, σε όλα τα επιστημονικά και τα σχολικά εγχειρίδια οι Νεάντερταλ περιγράφονταν ως οι στενότεροι «πρόγονοι» των σημερινών ανθρώπων, που επειδή ήταν λιγότερο εξελιγμένοι εξαφανίστηκαν όποτε ήρθαν σε επαφή με τους νεοφερμένους ανθρώπους. Και η εξάλειψή τους φαίνεται πως ήταν προδιαγεγραμμένη επειδή έπρεπε να συγκρουστούν για την κυριαρχία της γης και της τροφής με τους βιολογικά ανώτερους και πιο έξυπνους ανθρώπους του είδους μας.

Αυτό το κλασικό πολεμοχαρές σενάριο, ωστόσο, διαψεύδεται από τις πιο πρόσφατες αρχαιολογικές και βιολογικές έρευνες. Οι πρώτες κατέρριψαν τον μύθο της σαφούς πνευματικής-πολιτισμικής κατωτερότητας των Νεάντερταλ σε σύγκριση με τους πρώτους Sapiens, αποκαλύπτοντας την απρόσμενα πλούσια κοινωνική, οικογενειακή ζωή και εξίσου ανεπτυγμένη τεχνολογία των πρώτων.

Περισσότερα

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.