ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25 Απριλίου 2013

Η Ελεύθερνα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης

Αρχαιολογία & Τέχνες, 25-04-2013

Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις 10 σημαντικότερες ανακαλύψεις στον κόσμο για το έτος 2009 σύμφωνα με το Archaeology Magazine. Για την αρχαία Ελεύθερνα, μία από τις πρωτεύουσες της αρχαίας Κρήτης με ιστορία περίπου 5.000 ετών (3000 π.Χ.-1300 μ.Χ.), θα μιλήσει ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Η διάλεξη, με τίτλο «Ελεύθερνα στην Κρήτη: Μια ομηρική νεκρόπολη αποκαλύπτεται», είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ετήσιων διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου «Διαλέξεις για την Κυκλαδική και Αρχαία Ελληνική Τέχνη», στη μνήμη της Ντόλλης Γουλανδρή, ιδρύτριας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Η Ελεύθερνα βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές του υψηλότερου βουνού της Κρήτης, Ψηλορείτη, και δεσπόζει σαν ένα πελώριο πέτρινο καράβι αγκυροβολημένο μέσα στα ελαιόδεντρα, τις βελανιδιές και τα αμπέλια. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ζήσει σε αυτό το λόφο στο πέρασμα της ιστορίας αλλά η περίοδος με τη μεγαλύτερη σημασία είναι η Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1000-600 π.Χ.), δηλαδή η περίοδος των Ομηρικών επών.

Περισσότερα: http://archaiologia.gr

 

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.