ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11 Ιουνίου 2013

Η ιδεολογική ταυτότητα του ανακτόρου των Μυκηνών. Ομιλία του καθηγητή James C. Wright

Αρχαιολογία & Τέχνες, 10-06-2013

Το ανάκτορο των Μυκηνών υπήρξε σε μεγάλο βαθμό περισσότερο επινόηση προώθησης κοινωνικο-πολιτικών και ιδεολογικών στόχων παρά αποτέλεσμα μακράς αρχιτεκτονικής εξέλιξης. Αυτό θα υποστηρίξει ο καθηγητής James C. Wright, Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών, σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Το ανάκτορο των Μυκηνών ως χώρος ιστορίας και ιδεολογικής ταυτότητας», στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

Σύμφωνα με τον James C. Wright, το ανάκτορο των Μυκηνών «ήταν κυρίως ένα σχέδιο που η άρχουσα τάξη και οι αρχιτέκτονές της ανέπτυξαν συνειδητά προκειμένου να ενισχύσουν τη νομιμότητα της εξουσίας και το κύρος τους κατά την περίοδο επέκτασης της κυριαρχίας τους σε μεγάλο τμήμα της ΒΑ Πελοποννήσου. Για να δημιουργήσουν το ανακτορικό συγκρότημα στηρίχτηκαν σε πολλές παραδόσεις, τοπικές, μινωικές και ξενόφερτες, που τους έδιναν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το όραμά τους σχετικά με την προέλευση της νομιμότητας της εξουσίας, της δύναμης και τoυ πλούτου τους.

»Η άρχουσα τάξη στράφηκε κατά κύριο λόγο στην ιστορία του τόπου, προκειμένου να θέσει τα όρια και να ορίσει τις διαδρομές πρόσβασης στο κέντρο εξουσίας. Αυτό οδήγησε στη μνημειακότητα χώρων και στην προβολή συμβόλων θρησκευτικής λατρείας και προγονικών ταφών. Αναμειγνύοντας μινωικά και ξενόφερτα στοιχεία, οι άρχοντες των Μυκηνών κατά την περίοδο της ακμής χειρίστηκαν τις αξιώσεις τους για την υπεροχή των Μυκηνών έναντι των άλλων μυκηναϊκών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Η 8η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Ιωάννη Δρακοπούλου (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).

Περισσότερα: http://archaiologia.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.