ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19 Μαΐου 2013

Οι Μινωίτες και εμείς

Ζέτα Ξεκαλάκη, Αρχαιολογία & Τέχνες, 16-05-2013

«Ένας ευρωπαϊκός πληθυσμός στην Κρήτη της Μινωικής Εποχής του Χαλκού». Αυτός είναι, σε ελληνική μετάφραση, ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε μια ομάδα επιστημόνων στο περιοδικό Nature και κάνει το γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα. Στο άρθρο υποστηρίζεται, μέσα από αποτελέσματα μελετών μιτοχονδριακού DNA που βρέθηκε σε Μινωικής περιόδου ανθρώπινα οστά από την Κρήτη, ότι οι εν λόγω Μινωίτες «δείχνουν ισχυρότερη (γενετική) σχέση με νεολιθικούς και σύγχρονους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς και με τους σύγχρονους κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου». Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι «οι ενδείξεις μας συνάδουν με την υπόθεση μιας ‘αυτόχθονης’ ανάπτυξης του μινωικού πολιτισμού από τους απογόνους των νεολιθικών εποίκων του νησιού», ενώ μειώνονται οι πιθανότητες να ισχύει μια παλιά θεωρία του Α. Έβανς που ήθελε τους Μινωίτες συγγενείς με τους Αιγυπτίους.

Ας δούμε τώρα μερικούς ελληνικούς τίτλους για την είδηση: «Οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι»(εφημ. Νέα Κρήτη), «Οι Μινωίτες είναι Ευρωπαίοι – Κορυφαίος Έλληνας γενετιστής ανατρέπει τις θεωρίες του Έβανς για την καταγωγή τους» (εφημ. iefimerida), “Απόγονοι των Μινωιτών οι Κρητικοί” (εφημ. Το Πρώτο Θέμα). Ως υπότιτλος σε αρκετές εφημερίδες εμφανίζεται η φράση«Οι Μινωίτες ήταν αυτόχθονες κάτοικοι της Κρήτης» ενώ αλλού ο μινωικός πληθυσμός είναι «σε αδιατάρακτη συνέχεια στους σημερινούς πληθυσμούς της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως και με τους κατοίκους της περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου, άρα με την πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων της Κρήτης».

Περισσότερα: http://archaiologia.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.