ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12 Μαΐου 2012

Η Πελοπόννησος της Ιστορίας σε έναν τόμο

Μαρία Θερμού, Το Βήμα, 07-05-2012

Αχαιοί ονομάζονταν στον Ομηρο συλλήβδην όλοι οι Ελληνες που εκστράτευσαν στην Τροία. Ο Ηρακλής ήταν ένας πελοποννήσιος ήρωας. Και στην Πελοπόννησο θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες. Υπάρχουν πολλά ακόμη σπουδαία, που αφορούν την Πελοπόννησο της αρχαιότητας, που έζησε επί αιώνες κάτω από το χρυσό σύννεφο θεών, ηρώων, λατρειών, εορτών και αγώνων μεγαλουργώντας ανά εποχές ή και σπαρασσόμενη από πολέμους, πάντα δεμένη όμως με την πατρογονική γη. Αυτήν την ιστορία, που καταγράφεται σήμερα από τα κατάλοιπα του δοξασμένου αρχαίου παρελθόντος αποτυπώνει το βιβλίο «Πελοπόννησος» της σειράς Αρχαιολογία του εκδοτικού οίκου Μέλισσα, που μόλις κυκλοφόρησε ύστερα από τέσσερα χρόνια εντατικής δουλειάς. Πρόκειται για τεράστιο εγχείρημα, που επιχειρεί να καταγράψει την ιστορική τροχιά χιλιετιών με τη σύμπραξη 67 αρχαιολόγων και των συνεργατών τους υπό την επιστημονική επιμέλεια του κ. Ανδρέα Βλαχόπουλου, επ. καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Αυτός ο τόμος δίνει την πολυδύναμη εικόνα της Πελοποννήσου, που αποτυπώνεται και σε βάθος χρόνου, εδαφικής επικράτειας και αρχαιολογικής δραστηριότητας», λέει ο κ. Βλαχόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα την πολύτιμη παρακαταθήκη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία στα τελευταία 50 χρόνια ενεργεί την πλειονότητα των ανασκαφών στον ελληνικό χώρο, εποπτεύοντας κάθε τι που έχει σχέση με τις αρχαιότητες. Μυθικά ονόματα, αρχαιολογικές θέσεις, κατάλοιπα διάσημα ανά τον κόσμο ή λιγότερο, (πάντα όμως με την ιδιαίτερη σημασία τους), ιστορικά ή μυθολογικά γεγονότα, πολύτιμα ευρήματα που κοσμούν τα μουσεία περνούν μέσα από τις σελίδες αυτού του τόμου.

Περισσότερα: http://tovima.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.