ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5 Νοεμβρίου 2017

“To ίχνος του χρόνου” αφιερωμένο στη ζωή του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη

kritipoliskaihoria.gr, 5/11/2017

Ένα ντοκιμαντέρ της Διονυσίας Κοπανά, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, “To Ίχνος του χρόνου” αφιερωμένο στη ζωή του σπουδαίου Έλληνα αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη που έδωσε όλη τη ζωή του στις ανασκαφές και έγινε για δεκαετίες ο αγαπημένος των Ανωγειανών κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του τόσο στην Ζώμινθο, όσο και στο Ιδαίο Άντρο. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της ταινίας, «ο Γιάννης Σακελλαράκης δεν έκανε τίποτα άλλο στη ζωή του παρά να αναζητά τη βαθιά κρυμμένη αλήθεια, την αθέατη όψη των πραγμάτων. «Ένδον σκάπτε», συνήθιζε να λέει, και όπως έσκαβε ευλαβικά και επίμονα, το χώμα για να ανακαλύψει το κρυμμένο παρελθόν, το ανθρώπινο ίχνος, έτσι έκανε και με την ίδια τη ζωή και την ουσία των πραγμάτων».

Η ταινία με μια βαθιά, διεισδυτική ματιά, επιχειρεί να παρουσιάσει την προσωπικότητά του, προσθέτοντας όμως και αυτή τη διάσταση: του σπουδαίου διανοητή και δάσκαλου, του «ανασκαφέα ψυχών» που επηρέασε καταλυτικά όλους όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν δίπλα του. Η ταινία επιχειρεί να μυήσει τον θεατή στον κόσμο αυτής της ξεχωριστής προσωπικότητας. Ακολουθεί τα ίχνη του δάσκαλου, του μύστη, του στοχαστή, του ανασκαφέα στους τόπους που σημάδεψαν τη ζωή του και αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σχέση του με το χρόνο, την καταβύθισή του στο παρελθόν, την κρητική του τύχη.

Περισσότερα

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.