ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28 Αυγούστου 2013

Ηφαίστειο της Σαντορίνης: απολιθωμένα έντομα αποκαλύπτουν την ημερομηνία έκρηξης

Αρχαιολογία & Τέχνες, 23-08-2013

Μια νέα μελέτη για τα επιβλαβή έντομα που είχαν βρεθεί σε δοχείο με σπόρους στην ανασκαφή της Σαντορίνης υποδεικνύει ότι η μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε γύρω στο 1600 π.Χ. συνέβη νωρίς το καλοκαίρι. Η έκρηξη –που πιθανόν ενέπνευσε τον μύθο της Ατλαντίδας- υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές ηφαιστειακές εκρήξεις στην ανθρώπινη ιστορία. Δεν ευθύνεται μόνο για το τέλος του Μινωικού πολιτισμού, αλλά είχε επιπτώσεις στην αρχαία Αίγυπτο και σε άλλες κοινότητες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο, διευκρινίζει η Εύα Παναγιωτακοπούλου, αρχαιολόγος και ειδική στα απολιθωμένα έντομα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Με τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ηφαίστειο εξερράγη κάποια χρονιά ανάμεσα στο 1627 και το 1600 π.Χ. Παρέμενε όμως άλυτο ένα σημαντικό ερώτημα: και ποια ήταν η εποχή του χρόνου; Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Naturwissenschaften, η Εύα Παναγιωτακοπούλου και η ομάδα της υποστηρίζουν τώρα ότι, με βάση τα κατάλοιπα εντόμων σε δοχείο που περιείχε μοσχομπίζελα και βρέθηκε στο Ακρωτήρι, η έκρηξη σημειώθηκε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου.

Περισσότερα: http://archaiologia.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.