ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22 Μαρτίου 2013

Οινολογικά μυστικά 8.000 ετών

Γιώτα Μυρτσιώτη, www.kathimerini.gr, 22-03-2013

Στέμφυλα από την παλαιότερη μέχρι στιγμής οινοποίηση στην Ευρώπη, σπόροι και καρποί, οστά πτηνών και ψαριών ηλικίας 8.000 ετών, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αρχαιολογίας για να μας αποκαλύψουν διατροφικές συνήθειες και καθημερινές δραστηριότητες ανθρώπων που έζησαν σε χρόνους προϊστορικούς.

Οι αποθηκευμένοι καρποί της φύσης «πάγωσαν» σε οικιστικά κατάλοιπα της Νεολιθικής Εποχής κι έμειναν θαμμένοι σε διαφορετικές περιοχές του βορειοελλαδικού χώρου. Μεγάλες ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες σταφυλιών (στέμφυλα) από φρέσκα σταφύλια που είχαν πατηθεί για την εξαγωγή χυμού διατηρούσε σε άριστη κατάσταση οικία του προϊστορικού οικισμού Ντικιλί Τας, δύο χλμ. ανατολικά της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Ο προϊστορικός οικισμός με ονομασία που ανάγεται στην οθωμανική περίοδο και σημαίνει «Ορθια Πέτρα» είναι μια από τις καλύτερα τεκμηριωμένες θέσεις των Βαλκανίων για τις περιόδους από την αρχαιότερη Νεολιθική (6400-6200 π.Χ.) ώς την Υστερη Εποχή του Χαλκού (12ος αι. π.Χ). Ανασκάπτεται εδώ και 50 χρόνια, ωστόσο μια πρόσφατη ανασκαφή σε οικία του οικισμού που χρονολογείται στο β΄ μισό της 5ης χιλιετίας (4400-4200 π.Χ.) αποκάλυψε στέμφυλα και αρκετά αγγεία, ολόκληρα ή σε κομμάτια ειδικά για την αποθήκευσή τους ή χυμού σταφυλιών.

Περισσότερα: http://kathimerini.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.