ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17 Φεβρουαρίου 2014

Κεφάλα Σκιάθου: μια άγνωστη θέση των πρώιμων ιστορικών χρόνων

Αρχαιολογία & Τέχνες, 13-02-2014

Νέα δεδομένα για την αρχαιολογική έρευνα προκύπτουν μετά τα τελευταία ευρήματα στη θέση Κεφάλα Σκιάθου στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπό την επίβλεψη των καθ. Αλέξανδρου Μαζαράκη Αινιάνα, της προϊσταμένης της ΙΓ’ ΕΠΚΑ Δρ. Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου και της αρχαιολόγου Ελένης Χρυσοπούλου. Το ανασκαφικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2009-2013), το Institute for Aegean Prehistory – INSTAP (2012) και στηρίζεται από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο του «Ξανέμου» και το Δήμο Σκιάθου.

Η οχυρωμένη θέση στην Κεφάλα Σκιάθου είναι γνωστή τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Πιθανώς θα μπορούσε να ταυτιστεί με την παλαιότερη από τις δύο πόλεις της Σκιάθου, την Παλαισκιάθο των πηγών (Σκύλαξ, Περίπλους, 58). Με βάση τα επιφανειακά ευρήματα, ενδείξεις πρώιμης δραστηριότητας εμφανίζονται ήδη από το 10ο αιώνα, ενώ η θέση φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 5ου αιώνα, λίγο μετά την ίδρυση της κλασικής πόλης της Σκιάθου, η οποία βρίσκεται στη θέση της σημερινής ομώνυμης πόλης. Εντούτοις, η κορυφή του πλατώματος συνέχισε να βρίσκεται σε χρήση και κατά την Ελληνιστική περίοδο. Η Κεφάλα, είναι μια στενή χερσόνησος μήκους 140 μέτρων (Β-Ν) και πλ. 37 (στα Β) και 50 μ. (στα Ν) στη βόρεια ακτή του νησιού. Το πλάτωμα είναι εκτεθειμένο στους βόρειους ανέμους και πλαισιώνεται από τον όρμο Ξάνεμο στα δυτικά. Οι πλευρές του υψώματος είναι απόκρημνες και έντονα διαβρωμένες, με εξαίρεση τον ισθμό που συνδέει το πλάτωμα με την ακτή, όπου διακρίνονται κατάλοιπα του οχυρωματικού τείχους σε αρκετά σημεία. Το μέγιστο σωζόμενο ύψος του ξεπερνά τα 3 μέτρα και ενδέχεται να χρονολογείται ακόμη και στη Γεωμετρική περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της επιφανειακής έρευνας των ετών 2009-2011, εκτός από τη συστηματική περισυλλογή επιφανειακών ευρημάτων, έγιναν καθαρισμοί και σχεδιάστηκαν τμήματα της όψης και της κάτοψης του οχυρωματικού τείχους. Η ανασκαφική έρευνα άρχισε το 2012 και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περισσότερα: http://archaiologia.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.