ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16 Φεβρουαρίου 2016

«Μαγειρεύοντας» με προϊστορικούς κατοίκους της Ευρώπης

Γ. Μυρτσιώτη, Καθημερινή, 16/2/2016

Μπορούμε να ανασυνθέσουμε την προϊστορική κουζίνα της Ευρώπης με μια φρέσκια ματιά; Πόσο γενικευμένη ήταν η χρήση της ελιάς και του ελαιόλαδου στο προϊστορικό Αιγαίο και με ποιους τρόπους παρασκευάζονταν το ψωμί ή το πλιγούρι; Τα ερωτήματα των αρχαιολόγων γύρω από την τροφή που έχει διαμορφώσει την πολιτισμική ιστορία των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών δεν θα μπορούσαν να έχουν επιστημονικές απαντήσεις αν δεν είχε φθάσει ως θείο δώρο μια από τις πιο γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων σε ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη φάση.

Πρόκειται για το ποσό του 1.890.000 ευρώ που κατάφερε να κερδίσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Τάνια Βαλαμώτη, για την ερευνητική της ιδέα να ανασυνθέσει την προϊστορική κουζίνα από το Αιγαίο μέχρι την Κεντρική Ευρώπη. Είναι η μοναδική Ελληνίδα μεταξύ των 302 ερευνητών που έχουν επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνάς (European Research Council – ERC) στην κατηγορία «Consolidator Grants», όπου κατατέθηκαν συνολικά 2.051 προτάσεις, και η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές να πραγματοποιήσουν τις πιο φιλόδοξες και δημιουργικές επιστημονικές ιδέες.

Περισσότερα: www.kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης: m.news247.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.