ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18 Ιουλίου 2018

Μακούντα-Βούλες: τα πρώτα ευρήματα από την ανασκαφή

www.archaiologia.gr, 18.07.2018

Τη λήξη των ανασκαφικών ερευνών του 2018 στη θέση Μακούντα-Βούλες ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Οι έρευνες διεξάγονται υπό τη διεύθυνση της δρος Kathryn Grossman του North Carolina State University σε συνεργασία με τους δρες Tate Paulette (North Carolina State University), Lisa Graham (University of Edinburgh) και Andrew McCarthy (University of Edinburgh).

Στόχος της αρχαιολογικής αποστολής του 2018 ήταν να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής επισκόπησης που διεξήχθη το 2017. Κατά την περσινή επισκόπηση συλλέχθηκαν και μελετήθηκαν κεραμικά όστρακα και άλλα κινητά ευρήματα, έγιναν γεωφυσικές έρευνες (ground penetrating radar και μαγνητομετρία), καθώς και χωρική και τοπογραφική ανάλυση της υπό μελέτη περιοχής μέσω Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και συλλογής δεδομένων DGPS. Τα αποτελέσματα όλων των πιο πάνω ερευνητικών μεθόδων καθόρισαν τις αποφάσεις για την ανασκαφική διερεύνηση του 2018. Ως εκ τούτου, διανοίχθηκε σειρά διερευνητικών ανασκαφικών τομών για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν στην περιοχή αρχαιολογικά κατάλοιπα στη θέση τους. Τα αποτελέσματα των ανασκαφών επιβεβαιώνουν ότι στη θέση σώζονται κατάλοιπα που χρονολογούνται στη Χαλκολιθική περίοδο και την Εποχή του Χαλκού, ενώ τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ανήκουν στην Ύστερη Χαλκολιθική περίοδο.

Περισσότερα

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.