ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11 Νοεμβρίου 2014

Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη: Τα μνημεία κινδυνεύουν αν το προσωπικό παραμείνει ίδιο ή μειωθεί

Πόλυ Κρημνιώτη, Η Αυγή, 10-11-2014

“Η προστασία των μνημείων κινδυνεύει αν ο αριθμός του προσωπικού παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και πολύ περισσότερο, βέβαια, αν προσωπικό μπει σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί”. Το σήμα κινδύνου εκπέμπεται από την πλέον αρμόδια. Η Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού έως τις 27 Οκτωβρίου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την εφαρμογή του νέου Οργανισμού, ο οποίος έθεσε την ίδια εκτός υπηρεσίας μετά από τρεισήμισι δεκαετίες θητείας. Η απομάκρυνσή της από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ συνοδεύτηκε από φωτογραφική τροπολογία, διότι “δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις” αρνούμενη, όπως υποστηρίζουν, να συναινέσει στην αξιολόγηση του προσωπικού του υπουργείου. “Ανεξάρτητα από το σε τι οφείλεται η απομάκρυνσή μου, θεωρώ ότι δεν έγινε η σωστή διαδικασία” υποστηρίζει έχοντας ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Πληροφορήθηκε την απομάκρυνσή της ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, σε μία ακόμα τιμητική διοργάνωση για το ανασκαφικό της έργο. Μπορεί η Μαρία Βλαζάκη να τέθηκε εκτός υπηρεσίας, δεν βρέθηκε όμως εκτός εργασίας. Συνεχίζει το ανασκαφικό της έργο στα Χανιά, όπου η αρχαιολογική της σκαπάνη έφερε στο φως το σημαντικότερο μινωικό και μυκηναϊκό ανακτορικό κέντρο στη δυτική Κρήτη, αλλά και ίχνη ανθρωποθυσίας, προσθέτοντας σημαντικά στοιχεία στην ιστορική γνώση. Η Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη μοιράζεται τον κυριακάτικο καφέ της μαζί μας και μας μιλά για το υπουργείο Πολιτισμού, τον νέο Οργανισμό του, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τον επαναπατρισμό, αλλά και τις κλεμμένες από τους ναζί αρχαιότητες. Κυρίως μας ξεναγεί στην καρδιά των Χανίων, εκεί όπου συνεχίζεται η ανασκαφική εργασία της εκπλήσσοντας την επιστημονική κοινότητα διεθνώς για τα σπουδαία ευρήματα. Επιπλέον δεν ξεχνά τους συνεργάτες της και την ευθύνη του αρχαιολόγου απέναντι στον πολίτη.

Περισσότερα: http://www.avgi.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.