ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18 Φεβρουαρίου 2015

Με νταλίκα μεταφέρθηκε αρχαία κατοικία 3.500 ετών

Η Καθημερινή, 17-02-2015

Με νταλίκα μεταφέρθηκε αρχαία κατοικία 3.500 ετών

Μια αψιδωτή κατοικία ηλικίας 3.000-3.500 ετών «ταξίδεψε» 15 χιλιόμετρα, προκειμένου να αφήσει χώρο για την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου. Η επιχείρηση μεταφοράς -που πλέον αποτελεί υπόθεση ρουτίνας για τις ελληνικές εταιρείες- πραγματοποιήθηκε στην Πιερία την Παρασκευή, έπειτα από αρκετές αναβολές λόγω της κακοκαιρίας. Το μνημείο τοποθετήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Λειβήθρων. Η σωστική ανασκαφή στη νότια Πιερία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014, στο πλαίσιο των έργων για την κατασκευή της νέας εθνικής οδού στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, από την κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.

Η αψιδωτή κατοικία χρονολογείται στην Υστερη Εποχή του Χαλκού (1.600- 1.050 π.Χ.) και αποκαλύφθηκε στην περιοχή του ρέματος Ξυδιάς, κοντά στον Πλαταμώνα. Στην ίδια θέση αποκαλύφθηκε νεκροταφείο από 22 κιβωτιόσχημους τάφους Υστερης Εποχής Χαλκού πλούσια κτερισμένους με μυκηναϊκού τύπου αντικείμενα. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, τα αψιδωτά κτίρια αποτελούν μοναδικό εύρημα για την περιοχή του πιερικού Ολύμπου και σπάνιο δείγμα οικιστικής αρχιτεκτονικής σε μία περιοχή όπου σπανίζουν τα οικιστικά κατάλοιπα της Υστερης Εποχής Χαλκού. «Με την αποκάλυψη αυτή συμπληρώνουμε τις γνώσεις μας για τη ζωή και τον θάνατο στην Υστερη Εποχή Χαλκού στην περιοχή, οι οποίες είχαν πρόσφατα αποκτηθεί από σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο των έργων της σιδηροδρομικής γραμμής και του αυτοκινητόδρομου» εξηγεί η αρχαιολόγος Σοφία Κουλίδου. «Είναι μόλις η δεύτερη φορά που ανακαλύπτεται ανάλογος τύπος κατοικίας στην Πιερία. Το πρώτο αψιδωτό κτίριο της ίδιας εποχής βρέθηκε το 2001 στην Παλαιά Χράνη». Λόγω της σπουδαιότητας του ευρήματος, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μεταφορά του κτιρίου. Η επιχείρηση αναβλήθηκε αρκετές φορές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά και της βλάβης που υπέστη ένα μηχάνημα και τελικά, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.

Περισσότερα: http://www.kathimerini.gr/

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.