ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17 Ιανουαρίου 2014

O Carl Blegen στην Κόρινθο

Αρχαιολογία & Τέχνες, 15-01-2014

Οι διάσημες ανασκαφές του εξαίρετου αρχαιολόγου Carl Blegen στην Τροία και την Πύλο είχαν τις ρίζες τους μεθοδολογικά στην Κόρινθο. Εκεί στις αρχές του 20ού αι. ο Blegen διδάχθηκε στρωματογραφία, η οποία του αποδείχθηκε ιδιαίτερα πολύτιμη όταν ήρθε αντιμέτωπος με τη διαδαλώδη στρωματογραφία της Τροίας.

«Ο ανασκαφέας Carl Blegen στην Κόρινθο: Στρωματογραφία στις αρχές του 20ού αιώνα» είναι το θέμα ομιλίας της Ιουλίας Τζώνου-Herbst (Δρ. Φ., Υποδιευθύντρια ανασκαφών Κορίνθου, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθηνών), την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014 (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο, στις 18:30).

Όπως θα αναφέρει στην ομιλία της η κα Τζώνου-Herbst: «Έχοντας ως δάσκαλο τον Bert Hodge Hill και σε στενή συνεργασία με τον Alan Wace, ο Blegen μαθήτευσε σε έναν περίπλοκο αρχαιολογικό χώρο με συνεχή κατοίκηση αιώνων, όπως είναι η Κόρινθος. Στη συνέχεια ανέσκαψε μια σειρά προϊστορικών οικισμών στην περιοχή, ανάμεσά τους και το Κοράκου, αποδεικνύοντας την πυκνή και σημαντική κατοίκησή της κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Οι πειραματισμοί του στο χώρο της ανασκαφικής μεθοδολογίας λειτουργούν ως φάρος και παράδειγμα προς μίμηση για γενιές αρχαιολόγων, καθώς άλλωστε και τα επιστημονικά συμπεράσματα του μεγάλου αρχαιολόγου που δημιούργησε την ορολογία των φάσεων του Ελλαδικού Πολιτισμού την οποία ακόμα χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα».

Περισσότερα: http://archaiologia.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.