ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26 Απριλίου 2012

O μυκηναϊκός πολιτισμός έφτασε μέχρι τον Βόλο

Μαρία Ριτζαλέου, Έθνος, 25-04-2012

Δύο πινακίδες με Γραμμική Β γραφή, που βρέθηκαν στο Κάστρο Παλαιών, στον ιστορικό πυρήνα του Βόλου, καταρρίπτουν τον μύθο που ήθελε τον μυκηναϊκό πολιτισμό να φτάνει μόνο μέχρι τη Θήβα. Η ύπαρξη των δύο θραυσμάτων δείχνει ότι ο λόφος των Παλαιών είναι ο μοναδικός μυκηναϊκός οικισμός στη Θεσσαλία και η μόνη θέση στον κόλπο του Βόλου που ήταν αδιάλειπτα κατοικημένη από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Η πρώτη παρουσίαση των πινακίδων έγινε τον Σεπτέμβριο του 2010 στο Παρίσι, κατά το 13ο Διεθνές Μυκηνολογικό Συνέδριο, σε κοινό ειδικών της μυκηναϊκής επιγραφικής και παλαιογραφίας και τα πρακτικά αναμένονται τους επόμενους μήνες, ενώ τα νέα δεδομένα από τη μελέτη τους θα παρουσιαστούν σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Οπως είπε στο «Εθνος», η αρχαιολόγος της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ευαγγελία Σκαφιδά, -που είναι μεταξύ των ομιλητών- το πρώτο θραύσμα προέρχεται από μια φυλλόσχημη πινακίδα και είναι σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης, ενώ το κείμενο διατάσσεται σε 4 γραμμές.

Περισσότερα: http://ethnos.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.