ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

29 Ιουνίου 2015

Ο «Ψαράς» επέστρεψε στη Σαντορίνη

Αγγελική Κώττη, Έθνος, 26-06-2015

Ο «Ψαράς» επέστρεψε στη Σαντορίνη

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αιγαιακής μεγάλης ζωγραφικής των προϊστορικών χρόνων, που ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν 45 χρόνια. Τον τελευταίο καιρό ήταν κλεισμένος στην αποθήκη, όπως λέει στο «Εθνος» ο έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης. Από χθες όμως, αυτή η διάσημη και άρτια διατηρημένη τοιχογραφία, είναι προσιτή στους επισκέπτες της Σαντορίνης.

Ο ψαράς είναι ένας νέος άντρας που απεικονίζεται γυμνός και κρατά στα χέρια του δύο αρμαθιές με ψάρια: πέντε ψάρια στο αριστερό χέρι και επτά ψάρια στο δεξί. Η στάση του δεν είναι φυσική, αλλά έχει σχεδιαστεί έτσι σε μια προσπάθεια να φανεί το «βάθος» (μην ξεχνάμε ότι κατά την αρχαιότητα οι καλλιτέχνες δεν είχαν συλλάβει την προοπτική). Εμφανίζονται απόηχοι από την αιγυπτιακή τεχνοτροπία -κάτι που δείχνει την αλληλεπίδραση των πολιτισμών-, ωστόσο οι κυκλαδικές φιγούρες είναι πιο ευλύγιστες και με πιο φυσικές κινήσεις.

Κάτω από τα πόδια του απλώνεται το γαλάζιο χρώμα, αποδίδοντας πιθανώς τη θάλασσα και δίνοντας την εντύπωση πως ο ψαράς περπατά δίπλα στην ακτογραμμή. Η μορφή παρουσιάζεται ισορροπημένα στο κέντρο και εντελώς αποκαλυμμένη δίχως ίχνη κοσμημάτων, κάτι που υπονοεί την ενασχόληση με τη θάλασσα, πιθανώς με δίκτυα ή υποβρύχιο κυνήγι. Φέρει περιλαίμιο στη μορφή ενός σχοινιού πιθανώς, η χρηστικότητα του οποίου μας είναι άγνωστη.

Περισσότερα: http://www.ethnos.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.