Όταν αρχαιολογία και τοπική κοινωνία γίνονται σύμμαχοι
Χ. Σανούδου, Καθημερινή, 13/10/2017
Οι περισσότεροι αγρότες στο επάγγελμα, οι κάτοικοι του Λισβορίου είναι πλέον και ερασιτέχνες αρχαιολόγοι, πεπειραμένοι στην αναγνώριση των λίθινων εργαλείων, που άφησαν πίσω τους οι πρώτοι άποικοι του Αιγαίου. Χάρη στην παρουσία της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία επιστρέφει στο χωριό κάθε άνοιξη και καλοκαίρι τα τελευταία έξι χρόνια, διαθέτουν αρκετές γνώσεις για να εκτιμούν τη σημασία της συνεχιζόμενης έρευνας στη θέση Ροδαφνίδια και στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Καλλονής.
Μιας έρευνας η οποία ναι μεν «αφορά» ολόκληρη την ανθρωπότητα, καθότι φέρνει στο φως πολύτιμες πληροφορίες για το κοινό μας παρελθόν, εστιάζοντας στην περίοδο πριν από 800 με 200.000 χρόνια, αλλά συγχρόνως είναι «δική» τους, αφού μικροί και μεγάλοι έχουν εκπαιδευθεί να αναγνωρίζουν χειροπελέκεις στα χωράφια και να τους μαζεύουν για τους αρχαιολόγους. Πλούσια ήταν τα ευρήματα που ήρθαν στο φως και αυτό το καλοκαίρι, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για μία «θέση αναφοράς για την πρώιμη κατοίκηση στη Βορειοανατολική Μεσόγειο, τη μοναδική με παρόμοιο αποτύπωμα της Αχελαίας κληρονομιάς», λέει στην «Κ» η επικεφαλής της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας, Νένα Γαλανίδου.
Σχόλια
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.