ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3 Δεκεμβρίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου της Ιλάρια Καλόι, Μινωικός νεωτερισμός. Η Αιγαιακή τέχνη και η Αρ Νουβώ

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013 στις 19.00΄, στο Αμφιθέατρο Γιάννης Περτσελάκης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάζεται το βιβλίο της αρχαιολόγου Ιλάρια Καλόι, με τίτλο Μινωικός νεωτερισμός. Η Αιγαιακή τέχνη και η Αρ Νουβώ (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Φλωρεντίας, 2011).

Στο πλαίσιο της ιδιαίτερης απήχησης που είχε η ανακάλυψη του μινωικού πολιτισμού τον πρώιμο 20ό αιώνα, το βιβλίο αναδεικνύει την επιρροή της μινωικής τέχνης στο καλλιτεχνικό κίνημα Αρ Νουβώ, με επικεντρωμένο το ενδιαφέρον στο έργο του Ισπανού ζωγράφου Mariano Fortuny y Madrazo που έζησε στη Βενετία. Ο Fortuny, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, ασχολήθηκε με τον θεατρικό φωτισμό, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία. Έγινε όμως ιδιαίτερα γνωστός για την παραγωγή υψηλής ραπτικής, με τις δημιουργίες ενδυμάτων με μοτίβα εμπνευσμένα από την μινωική και την ελληνική τέχνη, δημιουργίες που φορέθηκαν από διάσημες γυναικείες προσωπικότητες όπως η Σάρα Μπερνάρ και η Ισιδώρα Ντάνκαν.

Τα θέματα που αναπτύσσονται στο βιβλίο προσεγγίζουν τους τομείς της αρχαιολογικής θεωρίας, της ιστορίας της τέχνης αλλά και της γυναικείας μόδας. Η παρουσίαση του δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα σε αρχαίους πολιτισμούς και εκφάνσεις της νεότερης δημιουργίας καθιστά το βιβλίο της Ιλάρια Καλόι ιδιαίτερα πρωτότυπο και ενδιαφέρον.

Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσει η συγγραφέας. Θα προλογίσει η Δρ. Αθανασία Κάντα, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.