ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2 Μαΐου 2018

Πέθανε ο αρχαιολόγος Αντώνης Α. Ζώης

lifo.gr, 02/05/2018

Ο Αντώνης Ζώης γεννήθηκε στο Φοινίκι Θεσπρωτίας το 1930. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν στη Γερμανία, με θέμα την πολύχρωμη μινωική καμαραϊκή κεραμική. Υπήρξε βοηθός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και καθηγητής Αρχαιολογίας στα Πανεπιστήμια των Αθηνών και των Ιωαννίνων. Τη δεκαετία του 1970 και του 1980 είχε διευθύνει ανασκαφές στη Βασιλική Ιεράπετρας και στις Βρύσες Κυδωνίας (Χανιά) στην Κρήτη. Υπό τον γενικό τίτλο «ΑΠΟΔΕΞΙΣ», είχε εκδώσει ο ίδιος πολλές επιστημονικές αρχαιολογικές εκδόσεις.

Αλλά εκτός από την αρχαιολογία, τον κέρδισε και η ποίηση. Οι ποιητικές του συλλογές είναι γεμάτες με νοήματα ζωής. Άλλες μεγάλες του αγάπες η φύση και η φωτογραφία. Ιδιαίτερη φυσιογνωμία, είχε αφιερώσει τις τελευταίες δυο δεκαετίες της ζωής του στη βοτανολογία, καταγράφοντας τη χλωρίδα του Λυκαβηττού. Σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» το 2014, είχε συγκεντρώσει 13.000 φωτογραφίες από 550 είδη χλωρίδας που είχε εντοπίσει στον αθηναϊκό λόφο από τον Ιανουάριο του 1998, όταν ξεκίνησε τη συστηματική τους καταγραφή. Όπως έλεγε ο ίδιος στη συνέντευξη, «τα 30 δεν τα έχω βρει πουθενά στη βιβλιογραφία. Ίσως κάποια να μην υπάρχουν».

Περισσότερα

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.