ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2 Ιανουαρίου 2022

Πέθανε ο Βάσος Καραγιώργης, εμβληματικός Κύπριος αρχαιολόγος

Lifo, 25.12.2021

Πέθανε ο Βάσος Καραγιώργης, εμβληματικός Κύπριος αρχαιολόγος

Υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα και εμβληματική μορφή της κυπριακής αρχαιολογίας, Διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων 1963-1989. Απεβίωσε πλήρης ημερών στις 21/12/2021.

Ο Βάσος Καραγιώργης διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το 1963 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1989. Υπήρξε ο μακροβιότερος Διευθυντής του Τμήματος αλλά η ζωή του ολόκληρη ήταν συνυφασμένη με την αρχαιολογία της Κύπρου. Από την αρχή της καριέρας του, αμέσως μετά τις σπουδές του, εργάστηκε ως Βοηθός Έφορος του Κυπριακού Μουσείου και μέχρι το τέλος της ζωή του εκτός από Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων πέρασε από τις υψηλότερες θέσεις στον τομέα, όπως Καθηγητής Αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, Διευθυντής του γραφείου Λευκωσίας του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης και λίγο πριν το τέλος της ζωής του διορίστηκε μέλος της ιδρυτικής Επιτροπής της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Το ανασκαφικό του έργο υπήρξε τεράστιο συνδέοντας για πάντα το όνομά του με τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, πρώτα από όλα με τη Σαλαμίνα αλλά και με το Κίτιον, την Παλαίπαφο και τόσους άλλους ιστορικούς χώρους του νησιού. Η άριστη επιστημονική του κατάρτιση, η πνευματική του καλλιέργεια, η βαθιά γνώση των αρχαίων πηγών οδηγούσαν στην αλάνθαστη ερμηνεία των ευρημάτων ανοίγοντας συνεχώς νέους ορίζοντες στην κυπριακή αρχαιολογία, η οποία καθιερώθηκε ανά το παγκόσμιο. Είναι ο πρώτος που διερεύνησε επιστημονικά την πραγματική θέση της Κύπρου στον αρχαίο πολιτισμό, ως τμήμα του ελληνικού αλλά και του ανατολικού πολιτισμού και είναι ο πρώτος που μελέτησε την εγκατάσταση των Ελλήνων στο νησί και άνοιξε την Κύπρο στην Ομηρική αρχαιολογία. Το συγγραφικό του έργο τεράστιο, δεκάδες βιβλία και εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα, που σήμερα αποτελούν την πολύτιμη κληρονομιά του σε όλους τους αρχαιολόγους, και όχι μόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.