ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14 Μαρτίου 2012

Ποιος κρατά κλειστό το Ακρωτήρι; Σημαντικές ελλείψεις καθυστερούν την έναρξη της λειτουργίας του στεγάστρου της προϊστορικής πόλης στη Σαντορίνη.

Μ. Θερμου, Το Βήμα, 11-03-2012

Μπορεί το κατασκευαστικό μέρος να είναι υλοποιημένο σχεδόν εξ ολοκλήρου και τα στατικά μέτρα που ελήφθησαν να παρέχουν πλέον κάθε ασφάλεια για τους επισκέπτες, η λειτουργία του όμως χωρίς τις προδιαγραφές οι οποίες απαρεγκλίτως πρέπει να ισχύουν για όλες τις κατασκευές που έχουν άμεση σχέση με συνάθροιση ανθρώπων αποτελεί παράβαση ανεπίτρεπτη. Το στέγαστρο του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Θήρας, μιας πόλης-μουσείου που εκτείνεται σε 14 στρέμματα και μπορεί να δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, ύστερα από εξίμισι χρόνια εργασιών είναι επιτέλους έτοιμο. Χωρίς μελέτες πυρόσβεσης όμως και ως εκ τούτου χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν είναι δυνατόν να ανοίξει και να δεχθεί επισκέπτες. Και δεν πρόκειται για απλή τήρηση των νόμων, αλλά για θέματα ουσίας, που αφορούν ανθρώπινες ζωές. Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις ωστόσο της τοπικής κοινωνίας και του δήμου για την έναρξη της λειτουργίας του, παρά τις σοβαρές ελλείψεις.

Κατανοητό σε μεγάλο βαθμό, καθώς πρόκειται για διάσημο αρχαιολογικό χώρο, που κρύβει στον κόρφο του έναν εντυπωσιακά διατηρημένο προϊστορικό οικισμό, ο οποίος επιπλέον συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομία του νησιού χάρη στον τουρισμό. Πόσω μάλλον που η τεράστια καθυστέρηση του έργου έχει προκαλέσει ζημιά και σε αυτό το επίπεδο. Από την άλλη, η τήρηση της νομιμότητας φαίνεται να είναι ο μόνος δρόμος για την ομαλή έναρξη της λειτουργίας του χώρου – και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο από την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία καλείται να ολοκληρώσει άμεσα το ζήτημα της πυρόσβεσης ώστε να μην υπάρξουν κίνδυνοι για το κοινό.

Περισσότερα: http://tovima.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.