ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3 Φεβρουαρίου 2014

«Σαρώνουν» τους νεολιθικούς οικισμούς

Γλυκερία Υδραίου, Ταχυδρόμος, 03-02-2014

Κτίρια και οικιστικές εγκαταστάσεις που παραμένουν θαμμένα κάτω από την επιφάνεια της γης για 9.000 περίπου χρόνια, φέρνει στο φως η πρωτοποριακή έρευνα που διεξάγεται σε 23 νεολιθικούς οικισμούς της Μαγνησίας, οι οποίοι είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, αλλά παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Έχοντας στη διάθεσή τους εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας, οι επιστήμονες που απαρτίζουν την πολυμελή ομάδα εργασίας, πραγματοποιούν γεωφυσικές διασκοπήσεις, σε συνδυασμό με αεροφωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, αποτυπώνοντας ουσιαστικά τους προϊστορικούς θησαυρούς που κρύβονται στο υπέδαφος, σε 23 νεολιθικές θέσεις της περιοχής μας, οι οποίες δεν έχουν διερευνηθεί συστηματικά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι πρωτοποριακή για όλη την Ανατολική Μεσόγειο και εκτιμάται ότι θα εμπλουτίσει με χρήσιμα συμπεράσματα και πολύτιμες γνώσεις την προϊστορική έρευνα. Το έργο «Καινοτόμες γεωφυσικές προσεγγίσεις για την μελέτη των πρώιμων αγροτικών εγκαταστάσεων της νεολιθικής Θεσσαλίας» πραγματοποιείται κατόπιν συνεργασίας του Εργαστηρίου Γεωφυσικής-Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Περισσότερα: http://taxydromos.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.