ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27 Μαρτίου 2015

Στο Λούξορ της Αιγύπτου: Οι τοιχογραφίες «μιλούν» για τον φύλακα του ναού

Αγγελική Κώττη, Έθνος, 24-03-2015

Στο Λούξορ της Αιγύπτου: Οι τοιχογραφίες «μιλούν» για τον φύλακα του ναού

Aρχίζουν να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους οι μαγευτικές τοιχογραφίες υψηλής τέχνης που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου στο Λούξορ της Αιγύπτου. Χρώματα ζωηρά, αποτυπώσεις της καθημερινής ζωής και γιορτινών σκηνών του ζεύγους που είχε ταφεί, γεμάτες ζωντάνια, και άρτια τεχνική, όλα συνδυάστηκαν γι’ αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το οποίο μετριάζει κάπως τη θλίψη για τη σύληση των τάφων, αλλά και για την καταστροφή, εξαιτίας αυτής της σύλησης, μέρους των τοιχογραφιών.

Ο τάφος εκτιμάται πως ανήκει σε έναν άνδρα που ονομαζόταν Σα Μουτ και στη σύζυγό του Τα Κχαέν, που έζησαν κατά τη 18η δυναστεία του Νέου Βασιλείου (1550-1070 π.Χ.). Ο Σα Μουτ ήταν φύλακας του ναού του Αμούν. Η τελευταία κατοικία του στο Λούξορ, που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, υπέστη βανδαλισμούς κατά τα αρχαία χρόνια για άγνωστο λόγο. «Το όνομα και οι τίτλοι του νεκρού του τάφου και κάποια ιερογλυφικά και σκηνές όπως και το όνομα του Αμούν διαγράφηκαν σκόπιμα», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αρχαιοτήτων Σουλτάν Εϊντ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αλ Αχράμ», πιθανώς οι απαλοιφές να έγιναν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών διαμαχών όταν Φαραώ ήταν ο Ακενατόν. Ο τάφος έχει επίσης μια αίθουσα και ημιτελείς πλάγιους θαλάμους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. «Περιέχει πολλές εντυπωσιακές σκηνές με φωτεινά χρώματα ζωγραφισμένες σε επίχρισμα. Πoλλές από αυτές απεικονίζουν τον νεκρό του και τη σύζυγό του μπροστά από ένα τραπέζι και τη μορφή μιας θεάς να φροντίζει ένα βασιλόπουλο, όπως και σκηνές από την καθημερινή ζωή», σημείωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων.

Περισσότερα: http://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.