ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26 Αυγούστου 2013

Συνέχιση της ανασκαφής στα Τζαννάτα και το 2013

To Σεπτέμβριο 2013 θα συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα και μελέτη στον υστεροελλαδικό (μυκηναϊκό) οικισμό στα Τζαννάτα Πόρου Κεφαλληνίας, στη θέση Ρίζα, από την επιστημονική ομάδα του Δρ Αντώνη Βασιλάκη, Επιτίμου Διευθυντή του ΥΠΠΟ και τέως Εφόρου Αρχαιοτήτων Κεφαλλήνιας-Ιθάκης & Ζακύνθου, με την εποπτεία της ΛΕ΄ ΕΠΚΑ Κεφαλληνίας-Ιθάκης & Ζακύνθου.

Το πρόγραμμα 2013 προβλέπει την ολοκλήρωση της ανασκαφής στο σημαντικό ελλειψοειδές υστεροελλαδικό μέγαρο, μοναδικό σε όλο το Ιόνιο, που ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές των ετών 2011 και 2012, και -κυρίως- τη συνέχιση της μελέτης των ευρημάτων από την ανασκαφή του. Θα ερευνηθούν τα χαμηλότερα και αρχαιότερα στρώματα και θα διευκρινιστεί η ακριβής χρονολογία οικοδόμησης του στα μέσα του 15ου αιώνα π. Χ. πάνω σε λείψανα αρχαιότερης κατοίκησης, που εντοπίστηκαν τον προηγούμενο χρόνο.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η συντήρηση, καταγραφή, σχεδίαση, φωτογράφιση και μελέτη των ευρημάτων από την ανασκαφη του 2012, αλλα και των νέων ευρημάτων του 2013, με σκοπό τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την κεραμική και τελικά τη δημοσίευση της ανασκαφής το συντομότερο δυνατό.

Από το 2014 θα υπάρξει συνεργασία της Αρχαιολογικής Αποστολής Τζαννάτων (Διευθυντής Δρ Αντώνης Βασιλάκης) με το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (καθηγητές Ελένη Ματζουράνη και Γεώργιος Βαβουρανάκης), το οποίο έχει ήδη εντάξει την έρευνα των Τζαννάτων, ως μεταδιδακτορική έρευνα, στο ερευνητικό του Πρόγραμμα για τα έτη 2014-2016.

Η έρευνα κατά το τρέχον έτος θα υποστηριχτεί και πάλι από την Εταιρεία Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας και το Ινστιτούτο Προϊστορίας του Αιγαίου.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.