Τα 100 αρχαία τοπωνύμια της Κρήτης σε ένα χάρτη του Vincenzo Maria Coronelli
Αρχαιολογία & Τέχνες, 08-04-2015
Ένα ιδιαίτερο, «κρυμμένο» έκθεμα του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος παρουσιάζει στο κείμενο που ακολουθεί η Ιωάννα Μπερμπίλη (ΜΔΕ Βυζαντινής Αρχαιολογίας) στους αναγνώστες του «Αρχαιολογία On Line». Πρόκειται για ένα χάρτη του Vincenzo Maria Coronelli, με τίτλο «Το νησί και το βασίλειο του Χάνδακα» (Βενετία 1692, χαλκογραφία 0,45×1,20 μ. Αρ. Συλλογής ΝΜΕ Χ/Ν/504/001), που αποτυπώνει τα 100 αρχαία τοπωνύμια της Κρήτης.
Την εποχή της Αναγέννησης ανθεί το είδος της ιστορικής γεωγραφίας, αποτελώντας μια ακόμα έκφραση του ενδιαφέροντος για την κλασική αρχαιότητα. Οι ουμανιστές γεωγράφοι συνδυάζουν τα αρχαία με τα σύγχρονα τοπωνύμια αναδεικνύοντας την ιστορική συνέχεια του χώρου.
Η Κρήτη από την αρχαιότητα είχε ονομαστεί Εκατόμπολις, λόγω των 100 πόλεων που ήκμασαν στο νησί. Η αναζήτηση των αρχαίων πόλεων απασχόλησε τον βενετοκρητικό λόγιο του 16ου αιώνα Francesco Barozzi, ο οποίος συνέθεσε μια γεωγραφική και ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, αρχαιολογική περιγραφή της Κρήτης. Στο έργο του συντάσσει τον κατάλογο με τα 100 αρχαία τοπωνύμια και παράλληλα καταγράφει τους 1.066 οικισμούς που αποτελούν το σύγχρονό του οικιστικό δίκτυο. Ο Coronelli αποτυπώνει το τοπωνυμικό υλικό του Barozzi και των συνεχιστών του έργου του. Το νησί είναι περικυκλωμένο με τα ονόματα των αρχαίων πόλεων, οι οποίες είναι τοποθετημένες μέσα στο χάρτη μαζί με τους σύγχρονους οικισμούς.
Σχόλια
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.