ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6 Νοεμβρίου 2014

Τα εργαστήρια συντήρησης στο Ακρωτήρι Θήρας. Η τοπική κοινωνία και η Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας στηρίζουν τη λειτουργία τους

Χρίστος Ντούμας, Αρχαιολογία & Τέχνες, 05-11-2014

Τα εργαστήρια συντήρησης στο Ακρωτήρι Θήρας. Η τοπική κοινωνία και η Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας στηρίζουν τη λειτουργία τους

Οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Θήρας ξεκίνησαν το 1967 από τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό Σπυρίδωνα Μαρινάτο ως έργο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και με χρηματοδότηση κυρίως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στις δεκαετίες που πέρασαν, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως όχι μόνο εξαιρετικής διατήρησης πολυώροφα αρχιτεκτονικά μνημεία αλλά και έναν τεράστιο πλούτο από σκεύη και εργαλεία καθημερινής χρήσης. Μεγάλα αποθηκευτικά πιθάρια, συχνά με κατάλοιπα των αγαθών που φυλάσσονταν σ’ αυτά (κριθάρι, φάβα, φακές, αλεύρι, αμύγδαλα, ξεραμένα σύκα, παστωμένα ψάρια, σαλιγκάρια κ.λπ.) παρέχοντας πληροφορίες για τις αγροτικές καλλιέργειες, για τον τρόπο διαχείρισης των προϊόντων, για το διαιτολόγιο των προϊστορικών κατοίκων του Αιγαίου γενικότερα. Τις πληροφορίες αυτές συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν τα πάσης φύσεως αποθηκευτικά ή επιτραπέζια πήλινα σκεύη, με ζωγραφική διακόσμηση που απεικονίζει θέματα από την πανίδα και τη χλωρίδα της εποχής.

Ο ενταφιασμός της προϊστορικής πόλης κάτω από παχιές ηφαιστειογενείς αποθέσεις συνέβαλε στην καλή διατήρηση και των κτηρίων, τα οποία σώζονται σε ύψος δύο ή τριών ορόφων. Σχεδόν όλα τα κτήρια που έχουν μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί κοσμούνταν με τοιχογραφίες που σε συνδυασμό με τα κινητά ευρήματα αποκαλύπτουν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο και την αστική νοοτροπία της κοινωνίας του 18ου και 17ου αιώνα π.Χ. στη Θήρα. Ωστόσο, οι τοιχογραφίες αυτές βρίσκονται σε εκατομμύρια σπαράγματα καταπλακωμένα κάτω από σωρούς ερειπίων, και μόνο χάρη στο πάθος, το ασκημένο μάτι και την εμπειρία των αφοσιωμένων συντηρητών μας μετατρέπονται σε μεγάλες συνθέσεις που τις θαυμάζει η παγκόσμια φιλότεχνη κοινότητα.

Περισσότερα: http://www.archaiologia.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.