ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3 Ιουλίου 2018

Τάφος με σημαντικά ευρήματα αποκαλύφθηκε στη Δρομολαξιά

www.archaiologia.gr, 03.07.18

Τάφος με σημαντικά ευρήματα αποκαλύφθηκε στη Δρομολαξιά

Tη λήξη της φετινής ανασκαφικής περιόδου, διάρκειας πέντε εβδομάδων (Απρίλιος και Ιούνιος 2018) στη θέση της αρχαίας πόλης στη Δρομολαξιά-Βυζακιά (Χαλά Σουλτάν Τεκκέ) ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Η ανασκαφή διεξάγεται από σουηδική αποστολή, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Peter M. Fischer του Πανεπιστημίου του Gothenburg. Την αποστολή αποτελούσαν 27 φοιτητές και ειδικοί επιστήμονες. Συμπεριλαμβάνονταν ειδικοί στη μελέτη των οστών, των βοτανικών καταλοίπων, συντηρητές και ειδικοί στην κεραμική από τον αιγαιακό χώρο και την κεραμική της Εγγύς Ανατολής και τη γεωφυσική επισκόπηση.

Τον Ιούνιο του 2017 έγινε επισκόπηση του χώρου με μαγνητόμετρο με δέκα αισθητήρες, οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι σε καρότσι πλάτους 5 μ. Αυτή η μέθοδος επέτρεψε την χαρτογράφηση 23 εκταρίων σε μια εβδομάδα και έδειξε λίθινες κατασκευές και «λάκκους» σε βάθος περίπου 1,5 μ. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα φαίνεται ότι αποτελούν μεγάλο αριθμό ανθρωπογενών κατασκευών, που καταλαμβάνουν ολόκληρη την έκταση της περιοχής επισκόπησης, καταδεικνύοντας το μεγάλο μέγεθος της πόλης. Το 2018, 0,6 εκτάρια στην περιοχή που ερευνήθηκε με μαγνητόμετρο ερευνήθηκαν επιπλέον και με γεωραντάρ, ώστε να διαφανούν λεπτομέρειες από τα στοιχεία που εντοπίστηκαν στο έδαφος, με στόχο να διευκολυνθεί η μελλοντική ανασκαφική έρευνα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της επισκόπησης με γεωραντάρ ήταν μικρής αξίας: η σύσταση του εδάφους δεν επέτρεψε στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα να διεισδύσουν περισσότερο από μερικά δέκατα του μέτρου από την επιφάνεια.

Περισσότερα

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.