ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5 Μαρτίου 2015

Το αρχαιότερο ύφασμα σε ολόκληρη τη Μακεδονία

Γιώτα Μυρτσιώτη, Καθημερινή, 04-03-2015

Το αρχαιότερο ύφασμα σε ολόκληρη τη Μακεδονία

Iχνη υφάσματος και κλωστή περασμένη σε βελόνι διατηρούσε επί 5.500 χρόνια προϊστορικός οικισμός του β΄ μισού της 4ης χιλιετίας, στη Μεθώνη Πιερίας. Το αρχαιότερο δείγμα υφαντουργίας στον χώρο της Μακεδονίας αποκάλυψε σωστική ανασκαφή σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, φωτίζοντας πτυχές του πολιτισμού μιας ελάχιστα γνωστής περιόδου, της Χαλκολιθικής Εποχής.

Τα εξαιρετικά μικροσκοπικά αλλά σπάνια ευρήματα, τόσο λόγω της οργανικής τους ύλης όσο και της εποχής, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι ανάμεσα σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης, μέσα σε λάκκους σκαμμένους στο έδαφος. Ηταν διάσπαρτοι σε μια ευρύτερη έκταση, από την οποία περισυνελέγησαν κινητά ευρήματα, αρκετά για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των ερευνητών για την κατοίκηση του βορειοελλαδικού χώρου ανάμεσα στη Νεολιθική και την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, διάρκειας τουλάχιστον 500 χρόνων. Στη μεταβατική αυτή φάση, όπως εξηγεί η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας Παναγιώτα Τσιλογιάννη, αναπτύσσεται ένας πολιτισμός προερχόμενος από τον Βορρά, με «εμφανή στοιχεία τόσο της νεολιθικής παράδοσης όσο και της επικείμενης Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, οι φορείς του οποίου ασκούν κατά κύριο λόγο τη μεταβατική κτηνοτροφία σύμφωνα με το πρότυπο των πρόσφατων νομάδων Σαρακατσάνων του ελληνικού χώρου».

Τα ευρήματα, χάλκινα αντικείμενα (εγχειρίδια, βελόνες, σουβλιά), λίθινα εργαλεία, πήλινα σφονδύλια, οστέινες βελόνες, μαρτυρούν την ενασχόληση των κατοίκων με την καλλιέργεια της γης, την κατεργασία των προϊόντων και την υφαντουργία, ενώ πιθοειδή και ρηχά αγγεία με εγχάρακτες διακοσμήσεις από σπείρες και ομόκεντρους κύκλους συγκαταλέγονται στα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Περισσότερα: http://www.kathimerini.gr/

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.