ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11 Φεβρουαρίου 2014

Το παρελθόν είναι παρόν! Η Μαρίζα Ντεκάστρο συζητά με την Νένα Γαλανίδου για τον συλλογικό τόμο, Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν

O αναγνώστης, 10-02-2014

Η Νένα Γαλανίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Liv Helga Dommasnes, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Bergen στη Νορβηγία. Οι δυο τους επιμελήθηκαν τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα τόμο με θέμα τη γνωριμία των παιδιών και των εφήβων με το παρελθόν εμπλέκοντας στην προβληματική τους και άλλες επιστήμες: τη μουσειολογία, τις επιστήμες της αγωγής, την αναπτυξιακή ψυχολογία, τις νευροεπιστήμες. Ο τόμος που επιμελήθηκε μαζί με την Liv Helga Dommasnes επανατοποθετεί τα ζητήματα που αφορούν την Αρχαιολογία και την Ιστορία  στη σχέση τους με το ευρύ κοινό, τη σημασία τους στην εκπαίδευση και στη διάπλαση των νέων καθώς και με την ιδεολογία που διαμορφώνεται, με τη συνδρομή τους, στις νεαρές ηλικίας σχετικά με ‘το εγώ, το εμείς και οι άλλοι’.

Στο εξώφυλλο, στον υπότιτλο, εμφανίζεται ένας καινούριος όρος για τους μη ειδικούς: Δημόσια Αρχαιολογία. Πώς ορίζεται η δημόσια αρχαιολογία;

Η Δημόσια Αρχαιολογία είναι το όχημα μεταφοράς της επιστημονικής γνώσης στους πολίτες. Τα πρώτα βήματα έγιναν τον 19ο αιώνα όταν αναγνωρίστηκε πως η προστασία των μνημείων ενός τόπου διασφαλίζεται μέσα από τη θέσπιση κανόνων αλλά κυρίως μέσα από την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία τους. Από τότε διανύσαμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε στις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα όταν συγκροτείται ένα διακριτό ακαδημαϊκό υποπεδίο. Η Αρχαιολογία δεν ήταν ποτέ ένα ήρεμο καταφύγιο απομονωμένο από τον κόσμο, αλλά ένα παράθυρο στα μεγάλα ερωτήματα που αφορούσαν και αφορούν την ανθρωπότητα. H καρδιά της Αρχαιολογίας χτυπούσε και χτυπά στο παρόν. Η ΔΑ επιφορτίζεται με τη μεταφορά του επιστημονικού και βιωματικού κεκτημένου της αρχαιολογικής επιστήμης στο κοινό.

Περισσότερα: http://oanagnostis.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.