ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22 Οκτωβρίου 2014

Τρίτα Κορομηλιάς: μια νεολιθική θέση σε ένα τοπίο που αλλάζει δραστικά

Αρχαιολογία & Τέχνες, 21-10-2014

Τρίτα Κορομηλιάς: μια νεολιθική θέση σε ένα τοπίο που αλλάζει δραστικά

Μια νέα παραποτάμια αρχαιολογική θέση, που χρονολογείται στη Νεότερη Νεολιθική, πιθανόν στην 5η χιλιετία, με υπόβαθρό της αποθέσεις μιας παλιάς κοίτης ποταμού-κλάδου του Αλιάκμονα, αναγνωρίστηκε στις αρχές Ιουλίου 2013 από την ΚΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η θέση εντοπίστηκε στις παρειές τεχνικών έργων για τη δημιουργία του Ανισόπεδου Κόμβου (α/κ) Κορομηλιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στο πλαίσιο κατασκευής ενός νέου οδικού άξονα της χώρας, του ενταγμένου στο τρέχον ΕΣΠΑ έργου «Κάθετος Άξονας 45 της Εγνατίας οδού Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Τμήμα Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή».

Η νέα αυτή νεολιθική θέση ιδρύθηκε στην αγροτική περιοχή «Τρίτα», δηλαδή σε ιδιαίτερα εύφορη γη σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, περίπου ένα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά της Τοπικής Κοινότητας Κορομηλιάς του Δήμου Καστοριάς. Η έκτασή της υπολογίζεται –βάσει δοκιμαστικών τομών– σε περίπου 30 στρέμματα, σύμφωνα με τη δρα Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας της ΚΘ’ ΕΠΚΑ και επιστημονική υπεύθυνη της υπό συζήτηση σωστικής ανασκαφής. Το ανασκαφικό αυτό έργο εκτελείται από τον Μάιο του 2014 δι’ αυτεπιστασίας από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων μέσω Υποέργου στο αναφερθέν Έργο ΕΣΠΑ και την ουσιαστική συμβολή πολυμελούς ομάδας επιστημονικού και εργατικού δυναμικού (συνολικά 58 άτομα από τις αρχές Οκτωβρίου, με επικεφαλής 5 αρχαιολόγους). Άμεσο στόχο αποτελεί η απόδοση της σωστικής ανασκαφής περί τα τέλη του έτους και σε έκταση περίπου δύο στρεμμάτων για να ολοκληρωθεί έγκαιρα ο α/κ Κορομηλιάς.

Περισσότερα: http://www.archaiologia.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.