ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18 Μαρτίου 2014

Τσιμέντο έγινε και ένας μυκηναϊκός τοίχος στην Κω

N. Koντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία, 17-03-2014

Τσιμεντόστρωσαν μυκηναϊκό τοίχο στο ιστορικό κέντρο της Κω στα έργα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης (ΟΑΑ) της πόλης που γίνονται για τη δημιουργία πεζοδρόμων, πλατειών με στόχο τη διαμόρφωση ενός αρχαιολογικού περιπάτου, αγνοώντας τα σήματα διακοπής εργασιών της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το γεγονός αυτό καταγγέλλει στο «Βήμα της Κω» η έφορος της ΚΒ’ ΕΠΚΑ Σταματία Μαρκέτου, εκφράζοντας τη θλίψη της γιατί «έπεφτε με μανία οπλισμένο σκυρόδεμα επάνω στους προϊστορικούς τοίχους εμπρός στα έκπληκτα μάτια των πολιτών».

Ηταν παραμονές Χριστουγέννων όταν ένας από τους αναδόχους του έργου έδινε αυτή την εντολή, ενώ «λίγες μέρες πριν, οι ίδιοι τεχνίτες είχαν φέρει στο φως, απέναντι, έναν ασύλητο γεμάτο πολύτιμα κτερίσματα παιδικό τάφο της Γεωμετρικής περιόδου, μαζί με άλλους μυκηναϊκούς τοίχους του προϊστορικού οικισμού (κάτω από το στήριγμα μιας στάσης των ΚΤΕΛ). Και να σκεφτεί κανείς πως στο όνομα της ανάδειξης αυτών των αρχαίων πήρε να διαχειριστεί ο Δήμος της Κω το ποσόν των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ». «Δεν ζητούσαμε πολλά. Αντί να βάλουν τσιμέντο, να στρώσουν αμμοχάλικο», μας είπε η πρώην έφορος της περιοχής Αγγελική Γιαννικουρή που οργάνωσε τη μεγάλη αυτή επέμβαση. Τα έργα στο ιστορικό κέντρο της Κω γίνονται από διάφορες επιμέρους εργολαβίες με την επίβλεψη και την ευθύνη του δήμου, «παραβλέποντας ωστόσο συστηματικά την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο όνομα των αρμοδιοτήτων της οποίας, δηλαδή των αρχαιοτήτων και της προστασίας των μνημείων νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, χρηματοδοτήθηκαν γενναιόδωρα και υλοποιούνται τα παραπάνω έργα», όπως τονίζει η κ. Μαρκέτου.

Περισσότερα: http://enet.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.