ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27 Μαρτίου 2012

Βωμός 3.500 χρόνων στα Πευκάκια!

Γ. Υδραίου, Ταχυδρόμος, 18-03-2012

Εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα αποτελεί ο συμποσιακός και τελετουργικός χώρος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην διάρκεια ανασκαφών που διενεργήθηκαν στο λιμάνι της αρχαίας Ιωλκού. Το εντυπωσιακό, από κάθε άποψη, εύρημα, χρονολογείται στην μυκηναϊκή περίοδο, συγκεκριμένα στον 13ο π.Χ. αιώνα, και ανήκει στον παραθαλάσσιο αρχαίο οικισμό που αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή των Πευκακίων. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν καμένα οστά ζώων, τα οποία μαρτυρούν τελετουργίες 3.500 χρόνων, καθώς και ο πλούτος των κινητών ευρημάτων, των πολυάριθμων, δηλαδή, αγγείων που αποκαλύφθηκαν και σχετίζονται άμεσα με την παρασκευή και διανομή φαγητού στους συνδαιτυμόνες.

Το εντυπωσιακό εύρημα ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφικές περιόδους 2010-2011 και παρουσιάστηκε προχθές, στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Αρχαιολογικό Έργο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της τελευταίας τριετίας, που πραγματοποιείται στο Βόλο. Οι ανασκαφικές έρευνες που ξεκίνησαν το 2006 στην περιοχή των Πευκακίων, έφεραν στο φως τμήμα του παραθαλάσσιου οικισμού που αποτελεί το λιμάνι της Ιωλκού και συνδέεται άμεσα με το ανακτορικό κέντρο του Διμηνιού, καθώς και τον ανάλογης χρονολόγησης οικισμό που εντοπίστηκε στο Κάστρο των Παλαιών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι κατά την πρόσφατη ανασκαφική περίοδο ανακαλύφτηκε κτήριο με συμποσιακή και τελετουργική χρήση, το οποίο έρχεται να ενισχύσει την θέση ότι τα ανακτορικά κέντρα οργάνωναν συμπόσια σε ευρεία κλίμακα όχι μόνο στην έδρα τους αλλά και στην περιφέρειά τους, προκειμένου να ενισχύσουν την εικόνα και την κοινωνική τους θέση. Το τρίτο τμήμα οικιών που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκε στο προαναφερθέν συνέδριο από την επικεφαλής των ανασκαφών και Διευθύντρια της ΙΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής καμένα οστά ζώων, καμένα αγγεία, δύο εστίες, πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία, αρκετά εδώδιμα οστρακόδερμα όπως πορφύρες και πίνες, καθώς επίσης δύο μεγάλοι πήλινοι λουτήρες μαζί με ψευδόστομους αμφορείς, οι οποίοι περιείχαν αρωματικά έλαια και βρέθηκαν στον χώρο όπου εντοπίστηκε η δεύτερη εστία.

Περισσότερα: http://taxydromos.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.