ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7 Σεπτεμβρίου 2014

Βρετανικό Μουσείο: Εθελοντές στην ψηφιοποίηση αρχαιολογικών αρχείων

Το Βήμα, 19-08-2014

Βρετανικό Μουσείο: Εθελοντές στην ψηφιοποίηση αρχαιολογικών αρχείων

Χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο σπεύδουν εθελοντικά να βοηθήσουν το Βρετανικό Μουσείο σε ένα πρωτοφανές και φιλόδοξο σχέδιό του, με δύο σκέλη. Πρώτον, τη δακτυλογράφηση και ψηφιοποίηση χειρογράφων αρχαιολογικών σημειώσεων και καταλόγων από τον 18ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ου. Και, δεύτερον, την ψηφιακή φωτογράφηση μιας μεγάλης συλλογής περίπου 30.000 προϊστορικών αντικειμένων, ώστε να αρχειοθετηθούν εκ νέου και να μετατραπούν σε τρισδιάστατες εικόνες.

Φυσικά, οι εθελοντές αυτοί δεν πηγαίνουν καθημερινά στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά κάνουν την εργασία αυτή… εξ’ αποστάσεως και με τη μέθοδο του crowdsourcing. Ο όρος – από τις λέξεις crowd (κοινό) και source (πηγή) – χρησιμοποιείται όταν ένα πρότζεκτ υλοποιείται εν μέρει από άτομα που δεν συνέβαλαν ούτε στην απαρχή του, ούτε στο σχεδιασμό του. Το πρότζεκτ του λονδρέζικου μουσείου, ονόματι MicroPast, αφήνει τους εθελοντές να μπουν, βάσει κωδικών, στην βάση δεδομένων του κι από εκεί να αρχίσουν να εργάζονται όπου εκείνοι επιθυμούν, είτε στην μεταγραφή του κατάλογου, είτε στην ψηφιοποίηση της τεράστιας συλλογής με αντικείμενα της Χάλκινης Εποχής.

Για παράδειγμα η Αμερικανίδα Τζοέλεν Μαγκάν έχει συμπληρώσει μέχρι σήμερα 2.905 εργασίες από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το πρότζεκτ: είναι μακράν η πιο «πολυάσχολη» και ένθερμη εθελόντρια. Μετά το τέλος των εργασιών, ο κατάλογος και οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελέσουν την μεγαλύτερη βάση δεδομένων στο κόσμο με θέμα την προϊστορική μεταλλοτεχνία.

Περισσότερα: http://www.tovima.gr

Διαβάστε στα Αγγλικά: http://www.theguardian.com

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.