ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21 Μαρτίου 2024

Βυθισμένα κανό 7.000 ετών αποκαλύπτουν πώς οι ναυτικοί της λίθινης εποχής διέσχισαν τη Μεσόγειο

Lifo, 21.03.2024

Βυθισμένα κανό 7.000 ετών αποκαλύπτουν πώς οι ναυτικοί της λίθινης εποχής διέσχισαν τη Μεσόγειο

Οι ναυτικοί κατά τη διάρκεια της λίθινης εποχής μπορεί να χρησιμοποιούσαν ένα είδος καταμαράν για να διασχίσουν την Μεσόγειο πριν από 7.000 χρόνια, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν έπειτα από την ανακάλυψη των πρώτων στοιχείων ναυσιπλοΐας στην Ευρώπη. Πέντε μεγάλα ξυλόγλυπτα κανό, σκαλισμένα από κορμούς δέντρων, βρέθηκαν βυθισμένα στην Ιταλία σε ένα χωριό της νεολιθικής περιόδου, το «La Marmotta», κοντά στη Ρώμη. Πρόκειται για ένα βυθισμένο χωριό κάτω από τη λίμνη Bracciano, κοντά στην Μεσόγειο Θάλασσα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα κανό χρησιμοποιούνταν για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Σε αντίθεση, δηλαδή, με τις βάρκες που βρέθηκαν στις Κάτω Χώρες, την Γαλλία και την Γερμανία, που χρονολογούνται ήδη πριν από 10.000 χρόνια και οι οποίες πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για την πλοήγηση σε μικρές αποστάσεις και λίμνες.
Τα ξυλόγλυπτα κανό είχαν μήκος έως και 11 μέτρα και τρύπες σε σχήμα “Τ” που μπορεί να χρησιμοποιούνταν για τη στερέωση σχοινιών στα πανιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ναυτικοί επιχειρούσαν πιο μακρινές διαδρομές με τα συγκεκριμένα σκάφη.

Περισσότερες πληροφορίες

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.