ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΙΓΕΑ

Τέλος επιτηδεύματος – ένας άδικος φόρος

Με το νόμο 3986/2011 (άρθρο 31) η σημερινή κυβέρνηση καλεί τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες να πληρώσουν φόρο επιτηδεύματος αξίας 300 ευρώ για φέτος και 500 ευρώ για του χρόνου.

Αυτό όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και αγανάκτηση είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση υποχρεώνει αδιακρίτως όλες τις εταιρείες (διαφορετικών ιδρυτικών μορφών και σκοπών) να πληρώσουν το ίδιο ακριβώς ποσό, χωρίς να λαμβάνονται καν υπόψιν τα ετήσια έσοδα αυτών. Ως αποτέλεσμα, οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες υποχρεούνται να πληρώσουν το ίδιο ακριβώς ποσό με κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν ετήσιο τζίρο από μερικές χιλιάδες έως μερικά εκατομμύρια ευρώ. Με τέτοιους ή παρεμφερείς νόμους πολλές Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση, τη χρεοκοπία και τη λήξη της δράσης τους.

Ο Αιγεύς δηλώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία κρατική επιχορήγηση, δεν έχει καθόλου έσοδα από κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, και συντηρείται αποκλειστικά τόσο από τις συνδρομές των μελών του, όσο και από τα χρήματα που αφειδώς προσφέρουν οι Εταίροι του υπέρ των σκοπών της Εταιρείας. Κάποιες δε ερευνητικές του δραστηριότητες έχουν χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από μη κρατικούς φορείς. Δυστυχώς, ο Αιγεύς έχει τη μεγάλη ατυχία να έχει ιδρυθεί μέσα στην οικονομική κρίση. Ωστόσο, μέσα στα σχεδόν τρία χρόνια λειτουργίας του έχει κατορθώσει με λίγα χρήματα να παράξει σημαντικό έργο. Η αφαίμαξη των λιγοστών αυτών πόρων, που αποκλειστικά διατίθενται για την προαγωγή της αρχαιολογίας και δη της προϊστορικής, είναι μια πράξη άδικη και καταχρηστική.

Εμείς, οι Εταίροι του Αιγέα, δηλώνουμε ότι τέτοιες άδικες κυβερνητικές αποφάσεις δεν πρόκειται να μας συνθλίψουν. Θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο και να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ειδικά στους δύσκολους αυτούς καιρούς που κάθε έννοια πολιτισμού και δικαιοσύνης πλήττεται από παντού.


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.