Άγονη Γραμμή. Ένα αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελλόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Τήλο και τη Νίσυρο
Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Γιώργος Τασούλας & Μελίνα Φιλήμονος- Τσοποτού (επιμέλεια)
Πόλη: Aθήνα
Έτος: 2011
Εκδότης: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης & Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Περιγραφή: Μαλακό εξώφυλλο, 440 σ., έγχρωμες εικόνες, χάρτες, 24x28 εκ.
Περίληψη
Άγονη Γραμμή είναι η ονομασία σειράς αρχαιολογικών εκθέσεων που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στους χώρους του σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Περιλαμβάνει κυρίως όλα τα απομακρυσμένα, δυσπρόσιτα, μικρά ή μεσαίου μεγέθους νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους. Σε κάποιες περιπτώσεις, περιλαμβάνει επίσης και εξαιρετικά απομακρυσμένες και άγνωστες περιοχές της Ελλάδας, όπου γεννήθηκαν και έδρασαν άνθρωποι, των οποίων τα έργα και τον πολιτισμό από την Προϊστορία έως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους, αναδεικνύουν διαχρονικά οι επί μέρους εκθέσεις. Την επιμέλεια των εκθέσεων έχουν αναλάβει ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και ο αρχαιολόγος και επιμελητής του Μουσείου, Γιώργος Τασούλας.Οι εκθέσεις αυτές θα παρουσιάζονται κάθε δύο ή τρία χρόνια σε συγκεκριμένες ενότητες από ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα νησιά ή περιοχές με κριτήρια γεωγραφικής ενότητας ή εγγύτητας και, φυσικά, αναλόγως του εύρους του αρχαιολογικού τους πλούτου.
Η πρώτη έκθεση ξεκινά από το πιο απομακρυσμένο νότιο ανατολικό άκρο της ελληνικής επικράτειας, το Καστελλόριζο και τη Ρω και προχωρεί μέχρι να φθάσει στην αγκαλιά της θάλασσας ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, περιλαμβάνοντας τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο, και άλλες μικρότερες νησίδες, πολλές από τις οποίες έχουν τις αρχές τους στον μύθο και η ιστορία τους είναι πανάρχαιη αλλά εν πολλοίς άγνωστη. Στην έκθεση παρουσιάζονται 390 αντικείμενα από τα νησιά αυτά. Η έκθεση ξεκινά από την παρουσίαση των γεωγραφικών, γεωλογικών, γεωφυσικών και άλλων στοιχείων τους (μέγεθος, σχήμα, βουνά, λιμάνια, όρμοι κ.λπ.) και προχωρεί στην παρουσίαση της μυθολογίας και της ιστορίας τους με μία πλειάδα από ακίνητα (αρχιτεκτονικά) και άλλα κινητά δημιουργήματα (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα κ.λπ.) καταδεικνύοντας έτσι την ανθρώπινη παρουσία επάνω τους, τις κοινωνίες των ανθρώπων, τις ασχολίες, τα ενδιαφέροντα, τις πίστεις, τις δοξασίες, τα ήθη και έθιμά τους. Έτσι καταδεικνύεται ο πλούτος και οι περίοδοι ακμής αλλά και παρακμής τους, η έντονη παρουσία ή η σιωπή τους κατά τις διάφορες χρονικές περιόδους.
Περιεχόμενα
Χαιρετισμοί [13]
Πρόλογος [17]
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ-ΡΩ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ
Εισαγωγικά κείμενα [24]
Κατάλογος αντικειμένων [50]
ΣΥΜΗ
Εισαγωγικό κείμενο [84]
Κατάλογος αντικειμένων [108]
ΧΑΛΚΗ-ΑΛΙΜΝΙΑ
Εισαγωγικό κείμενο [166]
Κατάλογος αντικειμένων [190]
ΤΗΛΟΣ
Εισαγωγικό κείμενο [230]
Κατάλογος εικόνων [252]
ΝΙΣΥΡΟΣ-ΓΥΑΛΙ-ΠΥΡΓΟΥΣΑ
Εισαγωγικά κείμενα [306]
Κατάλογος αντικειμένων [338]
Βραχυγραφίες-Βιβλιογραφία [420]
Σχόλια
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.