ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2012

13 Απριλίου 2013

Αρχαιολογικό Έργο Κρήτης 2 (Πρακτικά της 2ης Συνάντησης, Ρέθυμνο, 26-28 Νοεμβρίου 2010)

Μιχάλης Ανδριανάκης, Πετρούλα Βαρθαλίτου & Ίρις Τζαχίλη (επιμέλεια)

Αρχαιολογικό Έργο Κρήτης 2 (Πρακτικά της 2ης Συνάντησης, Ρέθυμνο, 26-28 Νοεμβρίου 2010)

Πόλη: Ρέθυμνο

Έτος: 2012

Εκδότης: Εκδόσεις Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Περιγραφή: 648 σ., πολυάριθμες ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες, χάρτες, σχέδια, CD.

Από την εισαγωγή

Η δεύτερη συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο Κρήτης, στις 26-28 Νοεμβρίου 2010, έγινε δύο ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη, στις 28-30 Nοεμβρίου 2008, και με τους ίδιους σε γενικές γραμμές στόχους: μια ενημέρωση για το τρέχον αρχαιολογικό έργο, για τις δυσκολίες και τις νέες καταστάσεις που διαμορφώνονται και μία επικέντρωση γεωγραφική και πολιτισμική στην Κρήτη, με σκοπό να αναδειχθούν οι παρελθούσες και παρούσες ιδιαιτερότητές της. Οι ανακοινώσειςαυτού του τόμου είναι ένας καθρέφτης της τρέχουσας αρχαιολογίας, των επιστημονικών πραγματώσεων και πρακτικών δράσεων. Απηχούν τη γενική κατάσταση, επιστημονική και πρακτική, πολιτικές επιλογές συγκεχυμένες, αντιφατικές και μη συνειδητές, την αντίδραση στις τρέχουσες ανάγκες, την πίεση,τις αντιστάσεις, και σε μεγάλο βαθμό, το πλέγμα κοινωνικών προτιμήσεων και αξιοδοτήσεων που ονομάζεται ιδεολογία.

Η ιδεολογία είναι ιδιαίτερα ισχυρή σε ένα πλαίσιο απόδοσης ταυτότητας και το παρελθόν και η αρχαιολογία είναι ένας προνομιακός χώρος για αυτό. Υπό αυτήν την άποψη ο παρών τόμος είναι ένα είδος πηγής γνώσης για τα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα της συγκεκριμένης ιστορικής στιγμής, τα οποία προκύπτουν σε συγκερασμό με τη δράση, την αρχαιολογική πρακτική, αυτό που με κάποιο ναρκισσισμό λέγεται πάλλουσα αρχαιολογία. Πώς διεξάγεται, από ποιους, ποια είναι τα πεδία έρευνας, ποιες είναι οι δράσεις τους και πως εκτελούνται φαίνεται από τις μελέτες του τόμου. Στη διαδικασία αυτή, συνεπώς, συμμετέχουν άτομα από ολόκληρο τον κύκλο της αρχαιολογικής πρακτικής (ανασκαφείς, μελετητές, συντηρητές, αναστηλωτές…). Από κάποια χρονική απόσταση ο τόμος βοηθά στην συνειδητοποίηση των οδών και των τρόπων της αρχαιολογικής δράσης και σκέψης εκ μέρους ατόμων και φορέων, αλλά βοηθά και ευρύτερα στην ιστορία της αρχαιολογίας ως επιστήμης και πρακτικής. 

Περιεχόμενα

Το βιβλίο σε μορφή PDF


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.