ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2009

1 Ιανουαρίου 2010

Οι τύμβοι του Άργους

Ε. Πρωτονοταρίου-Δεϊλάκη (επιμέλεια από Ελένη Μώρου-Καποκάκη)

Οι τύμβοι του Άργους

Πόλη: Αθήνα

Έτος: 2009

Εκδότης: Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας

Περιγραφή: Μαλακό εξώφυλλο, 594 σ., ασπρόμαυρες εικόνες, χάρτες, πίνακες, 28×21 εκ.

Περίληψη (από τον Πρόλογο της επανέκδοσης)

Η ιδέα επανέκδοσης της διατριβής Οι τύμβοι του Άργους της αείμνηστης Ευαγγελίας Πρωτονοταρίου – Δεϊλάκη προέκυψε, όταν στο αρχείο της, το οποίο η κόρη της Μαρία Δεϊλάκη παρεχώρησε ευγενικά στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας, βρέθηκαν οι πρωτότυπες φωτογραφίες της διατριβής της και πλήθος ακόμη φωτογραφιών εργασίας, οι οποίες, για λόγους οικονομίας πιθανότατα, δεν είχαν εκτυπωθεί κανονικά στην αρχική έκδοση που είχε γίνει στον πολύγραφο σε περιορισμένο αριθμό αντιγράφων και με τις εικόνες και τα σχέδια σε φωτοτυπίες.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον πολλών νέων επιστημόνων για το ίδιο υλικό των τύμβων του Άργους και για μια νέα προσέγγισή του ύστερα από αρκετές δεκαετίες, έπεισε την Εφορεία για την ανάγκη επανέκδοσης, ώστε οι μελετητές αυτής της πολιτισμικής περιόδου να έχουν πρόσβαση στο κείμενο της Ευαγγελίας Δεϊλάκη προσφέροντάς τους επιπλέον τη δυνατότητα να δουν τις πρωτότυπες φωτογραφίες εφόσον η σύγχρονη τεχνολογία δίνει άριστα αποτελέσματα με κόστος χαμηλότερο από αυτό μιας άλλης εποχής.

Η Ευαγγελία Δεϊλάκη (†2002) τοποθετήθηκε ως προϊσταμένη στη νεοσυσταθείσα το 1979 Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, με αρμοδιότητες τότε σε όλη την επικράτεια. Έχοντας μακρά και πολύτιμη εμπειρία, κυρίως από την Αργολίδα, την αντιμετώπισε εξ αρχής σοβαρά και χρόνο με το χρόνο αυτή μεγάλωσε τόσο σε προσωπικό ποικίλων ειδικοτήτων, όπως απαιτείται από το αντικείμενό της, όσο και σε ερευνητικές δραστηριότητες (αρχαιολογικές και παλαιοντολογικές ανασκαφές σε σπήλαια) υποστηρίζοντας σθεναρά τους νέους επιστήμονες και τα προγράμματά τους και καθιστώντας αυτή την Εφορεία ουσιαστικά ένα ερευνητικό κέντρο, έτσι ώστε σήμερα να είναι περιζήτητη από πάρα πολλούς νέους επιστήμονες.

Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας θεώρησε ως ελάχιστη υποχρέωση στη μνήμη της την επανέκδοση της διατριβής της σε αναγνώριση των συνολικότερων υπηρεσιών, που η Ευαγγελία Δεϊλάκη προσέφερε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. To δύσκολο έργο της επιμέλειας σε έντυπη πλέον μορφή, ανέλαβε η κ. Ελένη Μώρου.

Η διατριβή έχει ως θέμα τα νεκροταφεία που ανέσκαψε η Δεϊλάκη στο Άργος τη δεκαετία του 1970 και που χρονολογούνται κατά βάση στη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Η ίδια πίστευε ότι επρόκειτο για τύμβους. Το βιβλίο περιέχει πλούσιο και άγνωστο μέχρι σήμερα φωτογραφικό υλικό.

Περιεχόμενα

1.  Πρόλογος [17]

2.  Μέρος Α΄. Τα ανασκαφικά δεδομένα [19]

Πίναξ περιεχομένων – Μέρος Α΄

3.  Μέρος Β΄. Σύνοψις των δεδομένων και γενικά συμπεράσματα [175]

Πίναξ περιεχομένων – Μέρος Β΄

4. Μέρος Γ΄. Συγκριτικά στοιχεία εκ της υπολοίπου Ελλάδος [307]

Πίναξ περιεχομένων – Μέρος Γ΄

5. Κατάλογος των τύμβων [335]

6. Βιβλιογραφία [339]

7. Δημοσιεύσεις Ε. Πρωτονοταρίου –Δεϊλάκη [351]

8. Κατάλογος γενικών σχεδίων [357]

Γενικά σχέδια

9. Κατάλογος ειδικών σχεδίων [383]

Ειδικά σχέδια

10. Κατάλογος φωτογραφικών πινάκων [473]

Φωτογραφικοί πίνακες

11. Παρένθετοι πίνακες

Κατάλογος των τάφων

Στήλη εκ Μυκηνών

Αργεία κεραμεική

Τύμβος Προσύμνης

Τομαί Α΄ Κύκλου Μυκηνών


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.