ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2015

3 Δεκεμβρίου 2017

Μινωικός κόσμος. Ταξίδι στις απαρχές της Ευρώπης

Στέλλα Μανδαλάκη & Γιώργος Ρεθεμιωτάκης (επιμέλεια)

Μινωικός κόσμος. Ταξίδι στις απαρχές της Ευρώπης

Πόλη: Ηράκλειο

Έτος: 2015

Εκδότης: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Περιγραφή: Σκληρό εξώφυλλο, 240 σ., πολυάριθμες έγχρωμες εικόνες, 28,1 x 27,5 εκ.

Περίληψη

Από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της παγκόσμιας ανθρώπινης δημιουργίας, ο μινωικός πολιτισμός είναι ο πρώτος που αναπτύχθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα του, ο Arthur Evans, ανασκαφέας της Κνωσού, του μητροπολιτικού κέντρου του μινωικού κόσμου, ονόμασε τον πολιτισμό που έφερε στο φως, μινωικό, εμπνεόμενος από το μυθικό βασιλιά της Κνωσού Μίνωα. Κυρίαρχος στη θάλασσα, ιδρυτής και εγγυητής του νόμου και της τάξης, ο ημίθεος Μίνωας ήταν καρπός της ένωσης του Δία και της Ευρώπης, της πριγκίπισσας από τη Φοινίκη που ο πατέρας των θεών έφερε στη Γόρτυνα, μεταμορφωμένος σε ταύρο. Η θεϊκή καταγωγή του μυθικού ηγεμόνα ερμηνεύει σε ένα βαθμό τον ισχυρό χαρακτήρα της μινωικής κεντρικής διοίκησης που αντανακλάται στη γένεση και την εδραίωση του ανακτορικού συστήματος, καθώς και στη διαμόρφωση οργανωμένου γραφειοκρατικού ελέγχου σε περιφερειακό επίπεδο. Η επινόηση της γραφής συντέλεσε στη λειτουργία των ανακτόρων και στη διευκόλυνση των συναλλαγών εντός και εκτός των μινωικών κέντρων, ιδίως στους εμπορικούς σταθμούς που ιδρύθηκαν σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τα Μικρασιατικά παράλια για την εξασφάλιση των απαραίτητων πρώτων υλών, προκειμένου να ικανοποιούνται οι εκλεπτυσμένες ανάγκες της μινωικής άρχουσας τάξης, οι οποίες αποτυπώνονται στα αριστουργήματα της τέχνης. Παράλληλα, η ιδιαίτερη σχέση των Μινωιτών με τη φύση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις αισθητικές επιλογές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ επιπλέον καθόρισε τη διαμόρφωση της μινωικής κοσμοθεωρίας. Ειδικότερα, το έντονο ανάγλυφο του κρητικού τοπίου, όπου κυριαρχούν οι βραχώδεις ορεινοί όγκοι, τα φαράγγια, τα σπήλαια, οι μικρές πεδινές εκτάσεις με εξαίρεση την εκτεταμένη πεδιάδα της Μεσαράς, επηρέασε όχι μόνο την οργάνωση των ανθρώπινων κοινοτήτων, αλλά και τη στάση απέναντι στο θείο και το θάνατο, καθώς και τη μορφοποίηση της θρησκευτικής σκέψης που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο νόησης.

Ένα ταξίδι στο γοητευτικό κόσμο του μινωικού πολιτισμού επιχειρείται στις ενότητες που ακολουθούν. Συγκεκριμένες πτυχές αναδεικνύονται κυρίως μέσα από τα εκθέματα του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, το οποίο άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό το Μάιο του 2014, μετά από εκτεταμένες εργασίες ανανέωσης και επανέκθεσης των Συλλογών του. Η παρούσα έκδοση δεν εξαντλεί το σύνολο της επιστημονικής αρχαιολογικής πληροφορίας. Δημιουργήθηκε με πρόθεση να μεταφέρει στο ευρύ κοινό χαρακτηριστικές εκφάνσεις του μινωικού κόσμου, με οδηγό τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Περιεχόμενα

Πρόλογος [1]

Εισαγωγή [11]

Η δημιουργία και η εδραίωση του ανακτορικού συστήματος [13-61]
Στέλλα Μανδαλάκη

Η επινόηση της γραφής και της σφράγισης [63-93]
Γεωργία Φλούδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η αναζήτηση του υπερβατικού [95-135]
Στέλλα Μανδαλάκη

Ο ταύρος ως σύμβολο δύναμης  [137-149]
Στέλλα Μανδαλάκη

Οι τέχνες [151-195]
Νότα Δημοπούλου

Τα μινωικά αθλήματα [199-213]
Γιώργος Ρεθεμιωτάκης

Η μινωική θαλασσοκρατία: πραγματικότητα και μύθος [215-239]
Γιώργος Ρεθεμιωτάκης

Βιβλιογραφία [240]


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.