ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2010

3 Μαΐου 2011

Μυκηναϊκοί οικισμοί Αχαΐας

Arianna Rizio

Μυκηναϊκοί οικισμοί Αχαΐας

Πόλη: Πάτρα

Έτος: 2010

Εκδότης: Εταιρεία Μελετών Μυκηναϊκής Αχαΐας

Σειρά: Φαίδιμος 3

Περιγραφή: Μαλακό εξώφυλλο, 66 σ., 28 έγχρωμες & ασπρόμαυρες εικόνες, 24x17 εκ.

Περίληψη

Η διαπραγμάτευση της αχαϊκής τοπογραφίας κατά τη μυκηναϊκή περίοδο αποτελεί τμήμα της διδακτορικής διατριβής της συγγραφέως που αφορά τους οικισμούς της Πελοποννήσου κατά την Ύστερη περίοδο του Χαλκού. Η διατριβή επιπλέον επικεντρώνεται στη συλλογή μαρτυριών που έχουν σχέση με τα οικιστικά κατάλοιπα αυτής της περιόδου, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη μιας προβληματικής, αντικείμενο της οποίας αποτελεί η θεώρηση της δημιουργίας και ανάπτυξης του μυκηναϊκού οικισμού. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής της και στο πλαίσιο της κατάταξης και ανάλυσης των οικιστικών εγκαταστάσεων ανά νομό, η συγγραφέας προσπάθησε να δώσει έμφαση στα τοπικά χαρακτηριστικά ώστε να γίνει αντιληπτό ότι αυτά έπαιξαν το δικό τους δυναμικό ρόλο στη δημιουργία και οργάνωση των οικιστικών πυρήνων της Ελλάδας κατά την υπό έρευνα περίοδο.

O νομός της Αχαΐας είναι ιδιαίτερα πλούσιος από αρχαιολογική άποψη, αν και κάπως υποτιμημένος στους κόλπους της αιγαιακής προϊστορίας, όπως επιβεβαιώνεται από την έρευνα των πολυάριθμων οικισμών της μυκηναϊκής εποχής (υπολογίζονται πάνω από εκατό, αλλά ασφαλώς ήταν περισσότεροι) οι οποίοι απαντούν σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια του νομού, ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες ζώνες και πάντοτε σε φυσικά προστατευμένες τοποθεσίες με στρατηγική σπουδαιότητα. Οι οικισμοί αυτοί έχουν εν μέρει ανασκαφεί, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία τους στον ελλαδικό χώρο, κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών ή επιφανειακών ερευνών, με αποτέλεσμα να αγνοούμε επιμέρους γνωρίσματα της οργάνωσής τους, τα οποία όμως μπορούμε να προσεγγίσουμε ερμηνευτικά, αξιολογώντας τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα και μελέτη των νεκροταφείων που συνδέονται χωροταξικά με αυτούς.

Μια οικιστική εγκατάσταση αντιπροσωπεύει, ασφαλώς, τον θεμελιώδη παράγοντα που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε δραστηριότητες και κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς συσχετισμούς των αρχαίων κοινωνιών. Ωστόσο, δεν αποτελεί μια μονάδα απομονωμένη, αντίθετα πρέπει να συνδέεται με τα κεντρικά οικιστικά συγκροτήματα και τις γειτονικές κοινότητες. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω σκέψεις, η διαπραγμάτευση του θέματος ακολουθεί μια κλιμακωτή πορεία: μετά τη σκιαγράφηση της γενικής εικόνας της περιοχής, ερευνάται η εσωτερική διάρθρωσή της και με βάση τις επιμέρους ζώνες που διαμορφώνονται, εξετάζονται οι οικιστικές εγκαταστάσεις και κατόπιν ξεχωριστά οι οικίες που είναι γνωστές από συστηματικές ανασκαφές. Η τεκμηρίωση, επομένως, θεμελιώνεται τόσο στα ημερολόγια ανασκαφής, όσο και στις επιφανειακές έρευνες.

Περιεχόμενα

Πρόλογος [6]

Α. Το γεωγραφικό πλαίσιο [8]

Β. Μελέτη και έρευνα της περιοχής [10]

Γ. Εδαφική διάρθρωση [12]

α. Η Εσωτερική ζώνη και η περιοχή της Πάτρας [12]

β. Η Δυτική ζώνη [25]

γ. Η Ανατολική ζώνη [32]

Δ. Κατάλογος των μυκηναϊκών θέσεων και ανάλυση των οικιστικών δομών της Αχαΐας [35]

α. Αιγείρα [36]

β. Αίγιο [41]

γ. Άραξος [44]

δ. Χαλανδρίτσα [46]

ε. Καταρράκτης [51]

στ. Πάτρα [54]

Βιβλιογραφία – Συντομογραφίες [58]


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.