ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2015

30 Σεπτεμβρίου 2016

Μυκήνες

Άλκηστις Παπαδημητρίου

Μυκήνες

Πόλη: Αθήνα

Έτος: 2015

Εκδότης: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Σειρά: Ο Κύκλος των Μουσείων

Περιγραφή: Σκληρό εξώφυλλο, 325 σ., πολυάριθμες έγχρωμες εικόνες , 34,2x27

Περίληψη

Η προβολή του ελληνικού πολιτισμού έχει επίμονα απασχολήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και κάθε προσπάθεια προς τον σκοπό αυτόν αποτελεί δημιουργική πρόκληση λόγω των πολλών και διαφορετικών πτυχών του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας. Πρόκληση στην οποία με συνέπεια και συστηματικότητα το Ίδρυμα ανταποκρίνεται κάθε χρόνο μέσα από τους τόμους της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων». Το εγχείρημα αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι αποκτά ξεχωριστή σημασία στην τρέχουσα κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να εντάσσουμε στο ευρύ φάσμα των κοινωφελών δράσεων του Ιδρύματος την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και εν γένει της Ελλάδας, με την ποιότητα που τους αρμόζει, παράλληλα με τα προγράμματα για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τις υποδομές υγείας, τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και την ενίσχυση επιστημονικών πρωτοβουλιών.

Η επιλογή των Μυκηνών για τον φετινό αφιερωματικό τόμο προέκυψε αβίαστα. Είναι ένας τόπος όπου τα ιστορικά γεγονότα υφαίνονται με το μύθο και πρωταγωνιστές όπως ο Ατρέας, ο Αγαμέμνονας, η Κλυταιμνήστρα, ο Μενέλαος, η Ιφιγένεια, ο Ορέστης ζωντανεύουν στα μάτια του επισκέπτη. Έπη, μύθοι και τραγωδίες, είτε λαμβάνουν χώρα στις Μυκήνες είτε όχι, αφηγούνται στους Έλληνες και στην οικουμένη τα δράματα και τις ιστορίες των αρχόντων τους, διατρανώνοντας τη δύναμη που είχαν αποκτήσει στο απόγειο της ακμής τους. Τα ευρήματα των αρχαιολόγων στον ίδιο το χώρο, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του τότε γνωστού κόσμου, έρχονται να επιβεβαιώσουν την εμβέλεια του Μυκηναϊκού πολιτισμού, που επηρέασε την παγκόσμια τέχνη, αρχαία και σύγχρονη.

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο δημιουργούν ένα υπέροχο σύμπλεγμα που εισάγει τον επισκέπτη στην ασύγκριτη τέχνη των εντυπωσιακών κοσμημάτων, των μοναδικών κεραμικών και της μνημειακής αρχιτεκτονικής. Το φυσικό κάλλος του λόφου της ακρόπολης που δεσπόζει πάνω από τον κάμπο με θέα το Αργός και το Ναύπλιο, προσδίδει χαρακτήρα πολυδιάστατης εμπειρίας σε κάθε επίσκεψη σε αυτό το σημείο της αργολικής γης. Η αρχαιολόγος Άλκηστις Παπαδημητρίου επιλέγει στην αφήγησή της να μη σταθεί μόνο στους θρύλους που ακολουθούν τις Μυκήνες. Στο όμορφο, άρτια τεκμηριωμένο και επιμελημένο κείμενο της μας ξεναγεί στην καθημερινότητα των Μυκηνών, στα εργαστήρια, στις οικίες, στους τύμβους, στους ναούς, στα τείχη και στο ανάκτορο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ


Περιεχόμενα

Πρόλογος του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού [11]

Πρόλογος της Μαριάννας I. Λάτση [13]

Πρόλογος της συγγραφέως [15]

Η Εποχή του Χαλκού [17]

Μυκήνες: ο τόπος [21]

Ένα ταξίδι στο χρόνο [22]

Το βασίλειο των νεκρών [49]

Η εποχή των ανακτόρων [151]

Η μετανακτορική εποχή [219]

Οι ιστορικοί χρόνοι [231]

Ο κόσμος του Αγαμέμνονα [249]

Επιλογή βιβλιογραφίας [321]

Προέλευση φωτογραφιών [323]

Ευχαριστίες [325]


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.