ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2014

24 Ιανουαρίου 2016

Νεολιθικά τέχνεργα

Πολυξενη Αδάμ-Βελένη, Ευαγγελία Στεφανή & Αναστασία Δημουλά (επιμέλεια)

Νεολιθικά τέχνεργα

Πόλη: Θεσσαλονίκη

Έτος: 2014

Εκδότης: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Περιγραφή: Μαλακό εξώφυλλο, 36 σ., πολλές έγχρωμες εικόνες, 21,5 x 21,5 εκ.

Από τον πρόλογο

Η Μακεδονία λόγω της κεντρικής θέσης της στο σταυροδρόμι μεταξύ Αιγαίου και Βαλκανίων, Ανατολής και Δύσης, αποτέλεσε από νωρίς τόπο όπου αναπτύχθηκαν σημαντικοί νεολιθικοί οικισμοί, αρκετοί από τους οποίους έχουν ερευνηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και πολλοί περισσότεροι έχουν καταγραφεί με επιφανειακές έρευνες. Στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης φυλάσσονται αντιπροσωπευτικά δείγματα νεολιθικής τέχνης και δραστηριότητας, ορισμένα από τα οποία είναι εξαιρετικής αισθητικής ποιότητας ή εκπλήσσουν για την υψηλή τους τεχνολογία.  Η γνώση μας, εξάλλου, για την προϊστορική εποχή αντλείται αποκλειστικά από τα κινητά ευρήματα και τα ταπεινά, τις περισσότερες φορές, αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

Με αφορμή το διεθνές συνέδριο «Βόρεια Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη Νεολιθική περίοδο. Μια ζώνη αλληλεπίδρασης» το οποίο διεξήχθη στις 26-29 Ιουνίου 2014 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά και αντιπροσωπευτικά νεολιθικά κινητά ευρήματα, τα οποία προέρχονταν από τη Μακεδονία. Η λιτότητα, η απλότητα, η τεχνολογία, αλλά και η ομορφιά, αυτών των τέχνεργων καθημερινής χρήσης μιας τόσο μακρινής αρχαιότητας, δεν μπορεί παρά να αγγίζει τους περισσότερους από εμάς, σε μία εποχή που η επαναφορά στην καθαρότητα και την αφαιρετικότητα των σχημάτων και των φορμών, καθώς και στην πρακτικότητα στη χρήση των κάθε είδους αντικειμένων της καθημερινότητάς μας, έχει αποτελέσει ζητούμενο πολλών της εποχής μας.


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.